Световната икономическа криза и лошото управление на инвестициите подкопаха пазара на недвижими имоти в България през първата половина на 2009 г., като най-засегната е търговията с офис сгради, пише специализираният сайт за недвижими имоти Пропърти Уайър, като се позовава на проучване на агенцията за недвижими имоти Форос.

Около 20-30% от офисите в страната стоят празни, а от януари насам цените на наемите и на имотите са спаднали съответно с 12.27% и 7.26%.

Пазарът на жилища също е засегнат. Според изследване на Джоунс Ланг Ласал цените в София са спаднали с 12% през последната година, а според агенция Адрес само през последните шест месеца те са намалели между 16% и 38%.

Анализаторите на Форос предвиждат слаба инвестиционна активност през втората половина на годината. Строителните проекти ще бъдат забавени и възстановяване в сектора не се очаква, докато икономиката не се подобри, посочва британското онлайн-издание.

Някои анализатори обаче виждат признаци на възстановяване в съживения интерес на потребителите и възстановеното доверие, както и в забавянето на тенденцията за намаляване на цените. Въпреки тревогата на еколозите относно застрояването на зони с голяма важност, все още се издават разрешения за това. Еколозите недоволстват от строежа на жилищен комплекс за 2.2 млн. евро близо до град Каварна в Североизточна България. Те твърдят, че природната красота на селището сериозно ще пострада. Този комплекс е част от по-голям проект за 40 млн. евро, в който ще има 351 апартамента, спа център, ресторанти, голф и футболно игрище и пет плувни басейна. Работата по първата фаза от проекта за 2.2 млн. евро започва следващия месец и предвижда строеж на 55 апартамента.

Междувременно ирландската компания Блекуотър Хоумс, която в момента рекламира комплекс от 354 апартамента на черноморското крайбрежие в България, включително спа център и хотел, се постави под защита от банкрут, отбелязва изданието.  БГНЕС