Потребителските разходи за електроника са нараснали само с 1% през миналата година. Според проучване, проведено от GfK и американската асоциация CEA, потребителите по целия свят са похарчили 1 024 милиарда долара за смартфони, таблети, компютри, телевизори и конзоли за видеоигри.

На пресконференция в Лас Вегас един от икономистите на CEA, Стив Кьониг, обяви, че не може да направи глобална прогноза за следващата година, заради "много разнородната картина на разходите".

Някои развиващи се пазари се забавят, като ръстът на разходите в Латинска Америка се очаква да намалее до 5%.

Друг рисков момент във всяка прогноза е още колко време търсенето на мобилни устройства ще продължава да движи пазара. Смартфоните и таблетите все още би трябвало да формират 46% от глобалните разходи за електроника през тази година. Но растежът се забавя рязко и в двата сегмента.

Продажбите на смартфони се очаква да нараснат с 19% до 1.51 млрд. броя след увеличние с 28% през 2014 г. и с 49% през 2013 г. Що се отнася до похарчените пари, растежът се очаква да бъде само с 9% до 406.7 милиарда долара. Като средната единична цена на устройствата в САЩ ще намалее за първи път под 300 долара. Значително забавяне е регистрирано и при продажбите на таблети.