Ръстът на пазара на злато у нас през последните години е толкова голям, че може да достигне шестцифрена сума, стана ясно днес при представянето на онлайн магазина на Първа инвестиционна банка АД. Увеличили са се участниците, които предлагат покупка и продажба на злато, а с тях и клиентите, които обръщат парите си в кюлчета от благородния метал. Това предлага голяма ликвидност и прави златото  един от най-бързо продаваемите активи. Декември месец се оказва силен в класа на по-високите инвестиции от порядъка на 50 - 100 хил. лв., коментират още от бранша, с което повдигат въпроса за това колко перспективна е тази инвестиция в момента.

Валентина Генчева, директор "Злато и нумизматика" в ТБ Първа инвестиционна банка АД.

Колко порасна пазара на злато в България за последните две години?

Мисля, че изключително много, първо, защото се добавиха нови играчи на пазара. През 2001 година, когато започнахме, бяхме сами. Пазарът и инвеститорите бяха скептични. А сега има много нови участници, на златото се гледа сериозно като на инвестиционен инструмент и обемите нараснаха много. От началото на кризата през 2008 година до сега сме имали няколко години с обороти над 10 млн. лв. годишно, а сделките ни са над 170 хил. за последните пет години, което показва много широка клиентска база.

Ако към банките добавим и другите участници, които купуват и продават злато в България, приблизително колко голям е пазарът според вас, като експерт?

Мисля, че с всички участници спокойно можем да достигнем шестцифрено число.

Благодарение на много участници, които не само продават, но и изкупуват злато, пазарът стана много ликвиден. Казват дори, че в момента това е най- ликвидният актив. Така ли е?

Така е, особено за клиенти, които са пазарували преди няколко години при едни значително по-ниски цени. В момента те могат да осребряват инвестицията, което със сигурност се прави на международните пазари особено и то от притежателите предимно на на нефизическо злато.

Тези, които притежават физическо злато, са по-малко склонни да спекулират за разлика от инвеститорите, които са купили сертификати или ETF-и. Те имат склонност да спекулират, да реализират печалбата си, след това отново да инвестират. По-волатилна е средата, но пък е интересна и носи предизвикателства.

Колко пъти покупките надвишават продажбите на злато?

Нетно много повече са покупките, категорично. Тенденцията е характерна за Европа. Спекулациите са по-застъпени на американските и азиатските пазари, докато Европа е традиционалист. Резервирането като практика не датира от вчера и клиенти, които имат възможности, предпочитат да натрупат своя фонд "Сигурност" по този начин, вместо да спекулират краткосрочно.

Колко лесно е да продам кюлче от 1 кг. злато?

Процедурата се извършва за минути. Хората предпочитат кюлчетата от максимум 1 кг. от гледна точка на възможността за разкешване. По сегашни цени един килограм вече мина 80 хил. лв. или 40 хил. в евро, така че при тези ценови нива това е една много добра сума, която може да бъде лесно отблокирана.

Картинката изглежда твърде хубава, а и позната, за да не събужда никакъв скептицизъм. Мнозина смятат, че златото е балон, който скоро може да се спука и че е твърде притеснително, че има толкова много бичо настроени инвеститори на този пазар.

Златото се преекспонира в значителна степен и една от причините е инвестиционната вълна. И друг път съм казвала, че хартията ще убие златото, защото твърде много сертификати са вече отпечатани от различни инвестиционни или пенсионни фондове. Образува се своеобразна пирамида и последно участвалите в нея рискуват да не реализират цялата стойност на инвестицията си. Да не говорим, че в един момент ако искат да "озлатят" сертификатите си, това би се оказала трудна задача, тъй като не е добито толкова злато в момента в света. Твърде много са хартиените инструменти, базирани върху благородните метали.

Късно ли е да се влезе на пазара на злато?

Мисля че не. Просто клиентите трябва да бъдат реалисти за маржовете, които могат да постигнат. Ако примерно покупките преди 3 - 4 години днес се превръщат в кеш, умножено по три или по четири, то в момента можем да говорим за стойност, която в рамките на една година ще нарасне с максимум около 10%. Но изненади винаги са възможни, базирани на остри политически конфликти или други форсмажорни обстоятелства, които никой не може да предвиди.

Нека не подценяваме обаче и среброто, защото неговия фиксинг е значително под реалистичните нива и не е съобразена точно с инфлационните индекси. Така че мисля и тук ще имаме изненади в следващите години. Докато златото е много волатилно, цената на тройунция сребро стабилно стои 25 - 26 евро месеци наред вече, което означава, че и там инвеститорския интерес не е за подценяване. Със сигурност за следващите 2- 3 години тенденцията ще се запази стабилна.

Колко струва съхраняването на злато в банка?

Един стандартен сейф с дълбочина 40 см. и височина около 15 см. струва средно около 400 лв. годишно, което не е голяма инвестиция за сигурността на най-сигурното и най-скъпоценното нещо.

Благовест Белев, TAVEX

Колко се разрасна пазарът на злато у нас през последните две години?

Пазарът се разрасна бързо и много, но имайте предвид, че ако от 1% инвестирали през едната година, броят им през следващата се увеличи на 2%, това е двойно разрастване. Дори и така сме все още много далеч от това, което може да достигнем.

Ваши колегите прогнозират достигане на шестцифрено число на продажбите на пазара като цяло. Вижданията ви припокриват ли се?

Много е трудно да се правят такива обзори на пазара. Има и много голяма амплитуда в месеците. Ако има страх и паника у хората, както бе през октомври 2008 година или август миналата година, тогава този месец много изкривява данните за останалите. В такъв месец може да има два - три пъти повече продажби.

Декември месец също носи засилване на пазара. Увеличават се инвестициите за 50 -100 хил. лв. и явно има нещо друго освен празничния цикъл.

Този значителен интерес към златото започва да изглежда притеснителен в очите на инвеститори, които помнят бума и краха на фондовия пазар у нас. Не смятате ли?

Аналогия все още не може да има, тъй като ситуацията е различна. Основната разлика на борсата е, че там има левъридж и че с пари, с които инвеститорът не разполага, може изкуствено да се качват цените на акциите. При златото няма начин как да се спекулира по този начин. Всички продажби там са спрямо реални пари в брой, по банка. Няма заеми, няма 1:100 търговия.

Освен това ако погледнете причините за поскъпването на акциите - там имаше повече желание за спекулация и печалба, докато при златото има страх. Алчност срещу страх. При златото ще мине още доста време докато чувството се обърне на алчност.

Цената на златото е директно изражение на това колко струват парите в момента, а те продължават да се обезценяват, тъй като правителствата и централните банки имат стимул да обезценяват валутите си в момента. Това е причината да очаквам, че този пазар ще продължи да се разраства и цената да се увеличава поне в рамките на 6 - 10 години.

Накрая може да се получи и нещо като балон, но сме далеч от това. Все още няма такива големи спекулации и златото не е толкова популярно като инвестиция. Тепърва предстои още много хора и фирми да влязат на пазара в търсене да си съхранят парите.

Вие сте търговец и е нормално да сте толкова позитивни, но съгласете се, че наличието на толкова "бикове" на този пазар го прави притеснителен.

Моето основание да очаквам, че нещата ще се случат по този начин, са свързани до голяма степен с онова, което вече се случи - минаха изборите в САЩ, дадоха се всички възможни стимули за икономиката, които вече имат намален ефект. За да има следващ стимул е ясно, че той трябва да е под формата на такава колосална сума пари, че всеки би се поколебал да я изхарчи за случайни неща.

Ефектът от последните стимули изтича през 2013-та, така че няма да се учудя, ако се повтори кризата от 2008 година през следващите две години, което значи повече страх у хората и отново търсене на убежище в златото. А то и фиксирано. В днешно време добивът увеличава количеството му с едва 1 - 1.5% на година. Докато паричната маса в света се разраства с 20 - 30% годишно, в по-тежките ситуации.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!