Котировката от 4.27 лв. за акция на БФБ, подадена в началото на търговията днес, остана най-високата за деня. Средната цена се балансира на 2.26 лв. за лот и така в първата сесия на борсата като публично дружество пазарът го оцени на 14.8 млн. лв.

В сделки се прехвърлиха общо 65 070 акции, представляващи 0.98% от капитала на БФБ, който е разпределен в 6.5 млн. акции с номинал 1 лв. всяка.

 

10:42 часа

 

Енергийните компании като Е.Оn, в които дялове държи държавата, ще се появят за приватизация през борсата до пролетта. Дума за това даде финансовият министър Симеон Дянков, който добави и добро настроение: "Ще се пуснат за приватизация когато цъфнат дърветата".

 

10:42 часа

 

Свободно търгуемият обем акции на БФБ ще е 49.9%, стана ясно от думите на финансовия министър Симеон Дянков, който даде старт на търговията с акции на БФБ точно в 9:30 часа тази сутрин. Той разкри, че борсата е ухажвана от европейски оператори, които търсят партньорство.

Искам да имаме още по-голям капиталов пазар и да привличаме фирми от целия регион, които да се листват в България, каза финансовият министър, който похвали новото ръководство за работата му. 

Инициирах промените в ръководството преди година, за да стане борсата по-прозрачна и да се превърне в регионален водач. За да стане това има още няколко стъпки, които трябва да бъдат извървени, каза Дянков, като допълни, че тези стъпки са описани в стратегията за развитие.

От името на новото ръководство Асен Ягодин и Васил Големански казаха, че публичният статут на БФБ за тях означава още по-големи ангажименти към обществеността. До тук постигнахме значителни резултати. Съкратихме с близо 20% някои разходни пера и насочихме средствата от тези икономии към изграждането на резервен център, който да гарантира работата на системите при възникване на технически проблеми. 

Предвижда се БФБ да учреди награда за дружеството с най-голям процент на свободно търгуваните акции, както и приз за компанията с най-добро корпоративно управление.

 

 

10:34 часа

 

Цената от 4.27 лв. за лот остава най-високата, на която се сключват сделки с акции на Българска фондова борса. До 10:30 часа са прехвърлени общо 31 277 книжа, което според участници от пазара е доволно голямо количество, реализирано само за един час търговия и в достатъчна яснота отразява интереса на играчите.

На въпрос дали този интерес е по-скоро спекулативен, Любомир Бояджиев, в качеството му на председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници /БАЛИП/ каза, че все още е рано да се прецени, но че е радващо, че изменението от 136% в цената надхвърля резултата на румънската фондова борса, която в първия ден на търговия реализира 67% ръст.

Бояджиев посочи, че освен посредниците, които върнаха лицензите си през последната година и имат на разположение акции на продажба, в търговията биха могли да се включат още физически лица и институционални инвеститори, които държат част от акциите на борсата.

Това са първи сделки, нека не избързваме с коментарите си за търговията, помоли Бояджиев.

Той припомни, че БАЛИП е предлагал листване на БФБ още преди 4- 5 години, защото това според посредниците показва реалната и прозрачна цена на борсата. Ето защо сме особено радостни днес, каза Бояджиев.

 

 

10:45 часа

За първите минути на търговия с акциите на Българска фондова борса, книжата с тикер BSO поскъпват средно с 112% до 2.328 лева. Реализирани са 5 269 лота, при най-висока цена 4.27 лева за лот и ниска цена 2.112 лева.


Докато ръководството на БФБ и финансовият министър дават брифинг за медиите, брокерите на пода на борсата въведоха нов жаргон: "Да си купиш борсата". До този момент желаещите да го сторят проявяват не само щедрост, но и значителна активност в поръчките.

 

 

9:25 часа

Между 0.55 лева и 1.406 лева са офертите „купува“, които инвеститори подават преди началото на търговията с акции на БФБ. Номиналната стойност на книжата е 1 лев за лот, което означава, че някои играчи искат да "купят борсата" на наполовина по-ниска цена от номиналната.

 

Все още няма оферти „продава“, въведени в търговската система на борсата, казаха за DarikFinance.bg брокерите от пода на борсата.

 

За да удари символично камбанката, като по този начин даде старт на търговията с акции на БФБ като публично дружество, в сградата на улица „Три уши“ дойде финансовият министър Симеон Дянков.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!