Най-големият производител на стомана в света, Арселор Митал, отчете увеличение на чистата печалба с 48 % през тритото тримесечие на фона на възстановяването на световната икономика, което е засилило търсенето на стомана, предаде АП. На фондовите борси обаче акциите на компанията днес се понижиха 4.9% и бяха сред най-зле представящите си най-вече поради очаквания за продължаване на спада в търсенето на стомана и през последното тримесечие на годината.

Печалбата на компанията е нараснала до 1.35 млрд. долара спрямо 910 млн. долара през същия период на миналата година. Продажбите са се увеличили с 30 % до 21.04 млрд. долара спрямо 16.17 млрд. долара преди година.

Въпреки това резултатите са с 21 % или 1.70 млрд. долара по-малко от предходното тримесечие поради поевтиняването на цените на стоманата на спотовите пазари и поскъпването на желязната руда. Продажбите са намалели спрямо отчетените през предходното тримесечие 21.65 млрд. долара.

Предприятията на компанията са работили със 71 % от капацитета си през третото тримесечие спрямо 78 % през второто, което се обяснява със забавянето на икономиката най-вече в Европа.