Дубайската авиокомпания Emirates Airline се похвали днес с четирикратно увеличение на печалбата до 925 млн. долара през първата половина на финансовата й година. Ръстът се дължи най-вече на увеличаването на пътническите и товарни превози, извършвани от компанията, посочва АП.

 

По данни на компанията през шестте месеца до септември местата в самолетите са били запълнени повече, отколкото през всички предишни първи шестмесечия в историята й и са достигнали рекордните 81.2%. Повишението отразява "положителната промяна" във въздушния сектор след отшумяването на световната криза, посочва авиопревозвачът. Като цяло пътническият трафик на Emirates се е увеличил с 19.4%, а товарните превози – с 23.7%.

 

„Продължаваме да инвестираме печалбите си в развиване на бизнеса“, лаконично обясни резултатите шефът на Emirates, които са собственост на емирство Дубай, шейх Ахмед бин Саид ал Мактум.

 

Компанията има амбицията да доминира в маршрутите от Европа към Азия и с тази цел е поръчала 32 от гигантите „Еърбъс А380“ и още 30 от модела „Боинг 777“. Тя обаче е винена от европейските си конкуренти, че се радва на нерегламентирана държавна помощ. Последното подобно обвинение дойде от шефа на „Ер Франс“ Пиер-Анри Гуржон през октомври.

 

Сериозен ръст на печалбата от 17% през първата половина на финансовата година отчете и нискотарифната ирландска авиокомпания Ryanair. Печалбата за шестте месеца възлиза на 452 млн. евро при повишение на приходите с 23% до 2.2 млрд. евро. Компанията очаква за втората половина на финансовата година чиста печалба от около 380 - 400 млн. евро.

 

Шефът на Ryanair Майкъл О'Лиъри заяви, че резултатите доказват стабилния бизнес модел на компанията. Той допълни, че за шестмесечието разходите са се увеличили с 13%, а само тези за гориво – с 44%. В същото време цените на билетите са нараснали с 12%.