Приходите от корпоративен данък в България през първите четири месеца на тази година са почти еднакви с приходите от корпоративен данък за същия период на 2010 г. Това показва анализ в данните по изпълнението на бюджета, публикувани ежемесечно от Министерството на финансите.

В периода януари – април 2010 г. държавата е прибрала като корпоративен данък 697.6 млн. лв., а в периода януари – април 2011 г. приходите възлизат на 705.2 млн. лв., или налице е точно 1.09% прираст в приходите от корпоративен данък.

Както е известно, ставката по корпоративния данък в България е 10% и за периода е била неизменна. Макар че в счетоводно отношение фирмите имат възможност да лавират, според експертите събираемостта е малък проблем в случая с корпоративния данък. Тоест данъчните приходи са показателни за равнището на печалбите на корпоративния сектор /без едноличните търговци/.

На пръв поглед корпоративните печалби отчитат ръст, макар и незначителен. Но не трябва да се пропуска, че инфлацията на годишна база през април 2011 г. възлиза на 4.6%. Средната инфлация /на база 2005 г./ за първите четири месеца на тази година спрямо средния темп на прираст на цените за първите четири месеца на 2010 г., е 4.2%.

Следователно за разглеждания период реалните печалби на корпорациите са спаднали с 3.1%.

Това не е всичко по отношение на спадащите корпоративни печалби, защото националната статистика през първото тримесечие на тази година експресно отчете реален ръст на Брутния вътрешен продукт от 2.5% спрямо първото тримесечие на 2010 г.

Тоест прирастът на корпоративните печалби в икономиката не само че е негативен на фона на инфлацията, но и изостава от общия икономически прираст.

Хипотезата, че фирмите са решили да инвестират нарасналите си приходи и така облагаемата сума на печалбата намалява, не издържа на проверка, тъй като бизнес инвестициите /бруто образуване в основен капитал/ през първото тримесечие спадат с 10.8% на годишна база, като инвестициите на бизнеса се свиват непрекъснато от втората половина на 2008 г. досега.

Следва специално да се отбележи, че тримесечните данни за БВП се разглеждат единствено като фон за промяната на приходите от корпоративен данък в разглежданите по-горе 4 – месечни интервали.

Може да се предположи в тази връзка, че само изнасящите корпорации спасяват България от рецесията, тъй като износът през Q1 се радва на 22.2% годишен ръст и вече формира стойност в размер на 70.2% от БВП, достигайки само за първите три месеца 10.883 млрд. лв.

Тъй като близо две трети от износа на България се осъществява от чуждестранни корпорации, на база стагнацията в корпоративните печалби имаме още едно свидетелство, че българският бизнес понася твърде тежко последиците от икономическата криза.

На графиката по-долу е представено движението на приходите от корпоративен данък за времето на управлението на ГЕРБ. Налице е слаб ръст, който се вижда от тренда – статистическата тенденция. Този ръст обаче не съответства на инфлацията, тоест в реално изражение представлява спад.