Вестник Труд

„Година гратис за старите дългове към НАП”

Фирми и граждани, които имат стари дългове към хазната, получават година гратис, за да ги отпишат. От 1 януари до 31 декември 2013 г. те ще могат да подадат възражение пред Националната агенция за приходите за изтекли по давност дългове. Ако не го направят, след 1 януари 2014 г. старите борчове ще им бъдат удържани въпреки давността.

Това стана ясно от промените в данъчните закони за догодина, приети окончателно от депутатите.

У нас давността при задълженията за данъци и осигуровки е 5-годишна. Тя обаче не се прилага служебно. За да я „активира”, длъжникът трябва да подаде възражение пред данъчните в съответния офис на НАП по постоянен адрес, че задължението му е погасено по давност.

Вестник Капитал Daily

„Данък кино”

Като на кино за по-малко от час един герой победи, а билетите за филма ще бъдат платени от масовата публика. На извънредно заседание във вторник икономическата комисия в парламента прие на второ четене извънредни промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които предвиждат преференции за "обекти на интелектуалната собственост". Зад неясната формулировка обаче реално се крие възможност държавата да стимулира снимането на филми в България, най-вече чуждите продукции. И то без да е ясно по какви правила.

Поправката е внесена от депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев. В нея се посочва, че ще могат да бъдат насърчавани инвестиции в права върху обекти на интелектуалната собственост, свързани с квалифицирани разходи в страната от над 1.5 млн. лв. Текстът се отнася основно за филми с бюджет над посочения долен таван. От гласуваната поправка не става ясно точно как ще бъдат стимулирани продукциите. Конкретните мерки не бяха включени в закона, а се дава право на министъра на финансите да ги определя съвместно с този на културата в наредба, която трябва бъде подготвена до шест месеца от влизането в сила на закона. В киносредите имаше нагласа за друг тип преференция -  филмите да бъдат подпомогнати чрез възстановяване на част от допустимите разходи: с 15% за проекти до 39 милиона лева и 10% над тази сума.

"Филмопроизводството осигурява заетост не само за актьорите, но също за технически персонал и статисти и затова трябва да се насърчава. В същото време трябва да има минимален праг за инвестицията, за да не се окаже държавата в ситуация да стимулира всички продукции. Редно е също Министерството на финансите и Министерството на културата да определят как такива проекти ще се насърчават, защото те могат да преценят най-точно какво държавата може да си позволи като насърчителни мерки и за какъв тип филмопроизводство", коментира Червенкондев.

Вестник Стандарт

„Шепа фермери взели европарите”

Около 2% от фермерите у нас са получили над половината от европейските средства по схемата за единно плащане за площ, сочи доклад на Европейската сметна палата. В България помощи са получавали и собственици на парцели, за които "няма явни доказателства някога да са използвани за земеделски цели", са казва в документа. Опорочаване на схемата, чиято цел е подпомагане на новите страни в ЕС, обаче е имало не само в нашата държава, сочи докладът.

Вестник 24 часа

„Променят закон, за да развалят заменки”

Работна група започва да пише спешно промени в закона за държавните помощи, които да позволят разваляне на заменки, съобщиха министърът на земеделието Мирослав Найденов и шефката на правната комисия в парламента Искра Фидосова.

Целта е България да е подготвена за предстоящото решение на Европейската комисия по казуса със скандалните сделки "кон за кокошка", правени от правителството на тройната коалиция.

Както "24 часа" писа, очаква се до края на годината или най-късно през януари Брюксел да обяви, че заменките са нерегламентирана държавна помощ. Ако това стане страната ни е заплашена от глоба от стотици милиони левове.

Идеята на промените в закона е да бъдат разработени правни механизми, чрез които при доказване на нерегламентирана държавна помощ бенефициентите да могат да възстановят нанесените щети на държавата, обясни Фидосова. Това в случая с горите може да стане или с връщане на получените декари, или чрез доплащане на разликата до пазарната им цена. Как обаче тя ще се изчислява, предстои да се определи от работната група.