Олимпийските игри в Пекин тази година ще донесат над 2 млрд.долара, съобщиха днес китайски медии, цитирайки прогнозата на изпълнителния директор на асоциацията за икономически изследвания на пекинската Олимпиада Чън Цзян. Според оценка на експертите на асоциацията най-много пари - 830 млн. долара - се очакват от процента, който Международният олимпийски комитет /МОК/ще плати на страната домакин за телевизионните предавания на игрите, информира ИТАР-ТАСС, като се позовава на китайски медии.

На второ и трето място са приходите от продажби на права за търговска дейност, които събира Пекинският организационен комитет на игрите, както и аналогични права, предоставени на организационния комитет от МОК. В първия случай става дума за над 400 млн. долара, а във втория - около 330 млн. долара.

Доходите от продажби на билети се очаква да бъдат 140 млн. долара, от платени услуги за ВИП-клиенти - около 70 млн. долара. Според Чън Цзян, ако към всичко това се прибавят компенсационните плащания на китайското правителство, данъчните приходи, вноските на компании и частни лица, то общо се получават 2 млрд. долара.

Специалисти отбелязват, че именно "олимпийският фактор" е станал основна причина за бързия икономически растеж на китайската столица през последните години. От 2004 до 2008 година обемът на брутният вътрешен продукт на Пекин е нараснал до 105 млрд. юана /около 15 млрд. долара/.