Покупка на по-качествено и по-голямо жилище е причината, поради която много хора решават да продадат имота си и по време на ваканционния август.

Втора по обем е групата на имотите, които не са от съществена необходимост на собствениците си и те биха могли да използват средствата за подпомагане на бизнес или реализиране на други лични планове.

Особено активни (27% от всички продавачи) са пенсионерите, които продават големите си панелни жилища, за да закупят по-малки такива, в които да живеят до края на дните си или пък по-атрактивни, които да оставят в наследство на децата си. Всичко това е предпоставка за динамика на пазара на жилища в традиционно неактивния период, сочат данните на агенция „Адрес" на база реализираните през месец август сделки.

Най-агресивни в момента са строителните предприемачи, които изчакаха достатъчно и се страхуват от перспективите за тежка зима и още по-ниски цени. Силно мотивирани да намерят пазар за апартаментите си са и обезщетените собственици, които често притежават до 35% от новоизграждащата се сграда.

"Със среден спад от 3% спрямо предходния юли и със сериозна активност на различни групи продавачи и купувачи, август възвръща надеждите ни за нормализиране на пазара.", коментира Цветелина Тасева, Изпълнителен директор на „Адрес".

"Двойните сделки, които най-често включват продажба на панелно жилище и покупка на по-малко или по-голямо тухлено заемат най-сериозен дял от пазара. Добрата новина е, че купувачи за панелните жилища се намират, дори след по-малко от 10 огледа. Всичко в момента е въпрос на правилно определена цена.", допълва Тасева.

Въпреки тежките условия, банките започнаха по-активно да рекламират ипотечни кредити и да отпускат не само на клиенти с високи доходи, а и на представителите на средната класа. Така средната класа се очертава като активен участник на пазара.

Локацията остава един от определящите фактори при избора на имот - комуникациите са водещи за 17% от купувачите, а близост до училище, университет и административна сграда (месторабота) определя избора на 29% от купувачите.

Продадените през август жилища са били оферирани средно в продължение на един месец и са им били направени до 10 огледа. Разликата в поведението на клиентите в момента се дължи на техни нереалистични очаквания или по-ниско ниво на информираност при силно динамични условия.

Макар броят им да е скочил двойно спрямо тези през юни, сделките за жилища без разрешение за ползване (най-често след Акт 15) заемат едва 20% от всички в София. Сделки „на зелено" липсват.

Атрактивните офертни цени и възможностите за предоговаряне обуславят появяването и на други активни купувачи и наематели - студентите.

Нивата в района на Студентски град достигат тези през 2007 година - около 850 евро на кв.м.

Все пак, основната активност на тази група е на пазара на наеми, където ниските нива обуславят сериозната активност.

Все по-често се търсят жилища за офиси, като цените ми са паднали значително и в центъра се сключват сделки за 80 кв.м. срещу 450 евро на месец.

Най-масово се наемат двустайни необзаведени имоти на цени между 200 и 270 евро в зависимост от района. Активността при наемите беше намаляла през юли, но наближаването на новата учебна година и старта на новия бизнес сезон, накара наемателите да се раздвижат и сделките, сключени през август са с 37% повече от тези през юли. Срокът на отдаване и наемане рядко надвишава месец.

Това дава основание на експертите да очертаят общите тенденции за летния сезон на 2009-та година:

Запазва се сегментирането на пазара, като се купува най-евтиното налично. Във всеки сегмент има много предложения, като сериозен процент от тях са изгодни и отговарят на търсенето на купувачите.

Вече има ясно изразена група от клиенти, които продават един имот, за да купят друг. Повечето от купувачите сключват сделка за по-висока от първоначално заявената сума, като избират по-голям или по-качествен имот.

Всичко това означава, че купувачи има, те разполагат със средства и са готови да купуват, но само ако им се предложи изгодна сделка, а продавачите трябва да знаят, че ако са силно мотивирани да продават, пазар за имота им, има.

Очакванията на консултантите от „Адрес" са активността да стабилизира наемните нива и в началото на зимата да станем свидетели дори на леко повишение в този сегмент. Докато оптимизмът за цените на жилищата е умерен, повишение може да се усети едва при трайно стабилизиране на икономиката и драстичен спад на предлагането, за каквито все още няма признаци.