С 237 млрд. долара, или с 8.5% са намалели активите на публичните пенсионни фондове в САЩ през третото тримесечие, показват данните на статистическото бюро, цитирани от Bloomberg.

Подобен рязък спад не е виждан от четвъртото тримесечие на 2008 г., когато заради колапса на Lehman Brothers фондовите пазари се сринаха и пенсионните публични фондове олекнаха с 13%. Всъщност сега активите на публичните пенсионни фондове намаляват за пръв път от пролетта на 2010 г. насам.

В момента в 100-те най-големи пенсионни фондове, които управляват парите на публичните служители, се намират само 2.53 трилиона долара.

Отделните щати и местни правителства са заделили сериозни суми за покриване на пенсионните осигуровки за своите служители – коментира Bloomberg. Сега, при подобна новина и в условията на намаляващи данъчни приходи, предоставянето на тези средства на губещите пенсионни фондове може да бъде под въпрос.

Най-голяма вина за загубата на стойност в публичните пенсионни фондове имат акциите, които са се обезценили с общо 135 млрд. долара. Но се е понижила и стойността на притежаваните корпоративни облигации, ДЦК и международни активи.

В момента стойността на активите в публичните пенсионни фондове е равна на тази в края на 2010 г. Но това не е достатъчно – обикновено пенсионните фондове се стремят към 8% доходност, за да платят обещаните пенсии.

През четвъртото тримесечие ще има възстановяване на пенсионните активи: след като паднаха с 14% през третото тримесечие, акциите в Standard & Poor’s 500 се върнаха с 11% нагоре.