Акциите на Wall Street намериха пътя нагоре след първоначалното зашеметяване. С повече от половин процент расте индексът на сините чипове. Технологичният сектор също нараства с аналогичен темп.

Петролът удържа цена от над $ 101 за барел лек американски петрол, а доларът се засилва към еврото до $ 1.3049.

 

16:56 часа

 

С минимални покачвания стартираха в търговията индексите на Wall Street, а към момента два от водещите индикатори са на червено. Явно инвеститорите не можаха да се зарадват на новината, че от близо 4 години не е имало толкова малко молби за помощ при безработица, според данните за миналата седмица. Остава притесненията заради Гърция да натежават, тъй като държавите-донорки на спасяването й дадоха да се разбере, че ще изискват допълнителни гаранции, че ще изпълни указанията за бюджетни икономии и приетите в началото на тази седмица споразумения в правителството няма да останат само на думи.

 

DOW JONES INDUS. AVG се покачва с 0.26% до 12 814 пункта.

S&P 500 INDEX пада с 0.02% до 1 342 пункта.

NASDAQ COMPOSITE INDEX губи 0.02% зо 2 913 пункта. 

15:41 часа

Индексите на европейските борси остават на отрицателна територия, притиснати от песимистични очаквания за икономиката. Подхранват ги негативните данни от стария континент.

От една страна Брутният вътрешен продукт на Испания е спаднал с 0.3% през четвъртото тримесечие на миналата година. Това е първата стъпка назад за икономиката на страната. Знаем, че при три последователни тримесечия на намаление на БВП, се казва, че дадената страна е в рецесия.

На годишна база икономиката на Испания отбелязва незадоволителен ръст от 0.3%. Според някои икономисти това е добър резултат, имайки предвид, че страната преживя спукване на имотния балон, тоест, състоянието можеше да е и по-лошо.

От друга страна песимизъм събужда информацията от асоциацията на търговците на автомобили, според която броят на новите автомобилни регистрации в Европейския съюз е спаднал със 7.10%.

В същото време отвъд океана излизат успокояващи новини. Броят на молбите за помощ при безработица, които са били подадени през миналата седмица, е с 13 хил. по-малък от обикновеното. Така новите безработни, потърсили помощ от държавата през миналата седмица, са 348 хил. души. Това е четиригодишно дъно в броя на седмичните молби.

Добра новина поднесе и строителния сектор, който през януари е увеличил площадките, на които работи, с 1.5%. Така в първия месец на годината е стартиран градежът на 699 хил. жилища, което е подобрение на фона на спадовете в сектора от последните месеци.

Цените на производител в американските фабрики са се вдигнали с 0.1% през януари, за което оказва влияние и сезонният фактор. Така например природният газ е скочил с 2%, но цената на електроенергията се е понижила, така че разходите на производителите се балансират.

След като пропадна под $ 1.30, към този час еврото се търгува над това ниво спрямо долара до $ 1.3006. Йената отслабва към долара до 78.754.

При петрола динамиката е голяма. Лекият американски петрол поевтинява със 71 цента до $ 101.09 за барел, а сортът брент поскъпва с 85 цента до $ 120.77 за барел.

10:16 часа

Европейските банки поеха рязко надолу в четвъртък, след слабите сесии на Wall Street и Азия. Фактор за страх е назряващото изпъждане на Гърция от еврозоната, както и заканата на Moody's към над 100 банки от целия свят, че ще съкрати кредитния им рейтинг.

DAX стартира със спад от 1.3% до 6666 пункта. Индексите в Лондон и Париж се понижават с по 0.9% до съответно 5840 и 3362 пункта.

Единната валута се задържа над 1.30, на актуалните 1.3013 долара, но е в низходящо движение, което вероятно ще се задълбочи в хода на деня. Дотук загубата на единната валута към долара е 0.4%, двойно по-висок е ръстът на щатските пари спрямо валутите от централна Европа.

Брентът отново пое нагоре, на 119.07 долара е в момента, при продължаващи заплахи от Иран, че доставките за Европа ще бъдат спрени.

8:20 часа

Протоколите на последното заседание на Федералния резерв, които бяха обнародвани вчера, показаха, че в централната банка на САЩ няма категорично намерение да се бърза със следващия рунд количествени улеснения. Това, в съчетание с трайната несигурност около съдбата на Гърция в еврозоната, подтикна инвеститорите да се ориентират отново към сигурните активи, какъвто в момента на първо място е доларът.

Снощи на Wall Street акциите поевтиняха, а доларът поскъпна. Спадът в индекса DJIA достигна 0.76%, което се равнява на 97 пункта – и новото значение на Dow е 12 781 пункта. Nasdaq се смъкна с 0.55% до 2916 пункта, с толкова и S&P500 до 1343 пункта.

Азиатските борси поеха щафетата на негативизма. Мрачното настроение се подсилва от данни като спадащи чуждестранни инвестиции в Китай за трети пореден месец, в следствие на което индексът Hang Seng се смъкна с 0.7% до 21212 пункта. Шанхайският индекс е с 0.56% надолу до 2353 пункта. В Токио Nikkei 225 завърши деня с понижение от 0.2% на 9224 пункта.

Въпреки че официално се въртят думите на президента на еврогрупата Жан – Клод Юнкер, че Гърция била постигнала напредък, спекулира се в момента, че фианнсовите министри на еврозоанта няма да отпуснат следващия фианнсов пакет за Гърция преди да станатт ясни резултатите от парламентарните избори през април. Щели да се направят нужните постъпки, за да се избегне хаотичния фалит на Гърция.

С фалит или без, има солиден потенциал за лоши новини и моментът е подходящ за прибиране на печалби, прецениха инвеститорите. Разпродали част от експозициите си на фондовите пазари, те обърнаха капитала си в долари и щатската валута поскъпна; доларовият индекс на ICE доближава значение от 80 пункта.

Спрямо единната валута доларът се търгува при курс 1.3018, завзе територия до 1.5669 към паунда и се стабилизира на 1.0791 спрямо франка. Японските пари обаче, които традиционно поскъпват по-бързо от долара в случай на тревога, сега са евтини: 78.4345 йени за долар и 102.11 йени за евро. Пазарът се опасява от интервенции от ЯЦБ и отчита свития излишък по текущата сметка на островната държава.

Признак на намалелия апетит за риск е смъкването на австралийския долар до USD 1.0657. Ози се счита за рискова инвестиция, въпреки стабилния ръст на икономиката на Австралия. Но колебанието на валутните курсове заради кризата в еврозоната затруднява кери трейда, при който инвеститорите се възползват от 4.25% лихва в Австралия, съответно търсенето на австралийските пари намалява.

Фондовият пазар в Сидни се свлече с 1.7% до 4181 пункта за S&P/ASX. Губят по над 2% минните гиганти Rio Tinto I BHP Billiton. Вината е за поевтиняващата на световните борси мед, както и оценката на Китайската народна банка, че растежът се очертава да е по-слаб, а инфлацията е с несигурни перспективи. В допълнение към това австралийската банка Westpac загуби над 3% от стойността си и повлече финансовия сектор надолу, след като съобщи за спад на печалбата си през първото тримесечие.

Петролът поевтинява, но остава във високите нива, на цена от 118.83 долара за барел брент и 101.48 долара за барел WTI. От една страна е геополитическата несигурност в Близкия Изток, но от друга прогнозите за по-ниско търсене в развития свят. Вероятно върху петрола действат и силни спекулативни залози, като фондовете използват фючърсите като убежище за стойността на парите си, бягайки от фондовия пазар, намирайки златото по 1721 долара за надценено и изпитвайки недоверие към стойността на долара.

От сутринта метричен тон мед е смъкнал 1.5%, актуалната му цена е около 8250 долара за метричен тон.