Пет агресивни хедж фонда заплашват с провал усилията за споразумение между Гърция и частните й кредитори. Те настояват да им бъде гарантирано, че ще излязат на печалба от сделките, които са направили с покупката на гръцки дългове, купувани на силно занижени цени. Информацията е на вестник Independent и в нея са изброени 4 американски и един европейски хедж фонд. Това са: нюйоркските Capital Management, Marathon Asset Management, Och-Ziff Capital Management Group, базираният във Флорида GreyLock Asset Management и европейският Vega Asset Management.

С позициите и поведението си те се опитват да осуетят опита за реструктуриране на гръцките дългове, при което частните кредитори приемат доброволно да опростят 50% от вземанията. Изпълнението на сделката трябва да бъде финализирано през този месец и е от изключителна важност, тъй като от него зависи дали Гърция ще получи следващия транш от спасителната помощ. Ако нещо възпрепятства хода на събитията, до месец март, държавата ще фалира.

Преговорите между правителството на Гърция и частните кредитори се водят с помощта на посредници. Така например банките се обединиха и излъчиха за свой представител Ититута за международни финанси (Institute of International Finance). Негов представител отрича да се водят преговори, които да позволят на някои хедж фондове да се измъкнат от ангажимента за доброволно опрощаване на гръцки дългове. Дори и да има такива, сделката ще бъде сключена и броят на кредиторите, които ще участват, ще бъде задоволителен. Условието да има критична маса от облигационери, които да склонят на процедурата, е наистина важно, за да бъде постигнат ефекта, който се цели, а именно намаляване на задлъжнялостта на Гърция.

В края на миналата седмица преговорите между Гърция и частните кредитори стигнаха в критична точка и дори се заговори, че работата по сделката може да бъде замразена докато не бъде постигнато съгласие по спорните моменти. Един от най-невралгичните е на колко точно ще възлиза стойността на купонното плащане и колко често ще бъде получавано то. Това е важно обстоятелство за облигационерите, защото на практика те връщат книжата, които притежават в момента и получават в замяна нови облигации, чиято номинална стойност е наполовина по-ниска и с по-дълъг матуритет.

В спорната клауза се намеси и Международният валутен фонд, който препоръча годишното купонно плащане по новите книжа да бъде 2%, което може да понижи стойността на новите облигации до 75%. Германия също притиска за по-ниско купонно плащане. Хедж фондовете обаче отказват да приемат загуби, които надхвърлят 50%.

Пред агенция Bloomberg Брус Ричардс, който е представител на комитет, обслужващ интересите на 32 хедж фонда, заявява, че сделка ще има и то преди датата 20 март, когато Гърция трябва да плати € 14.5 млрд. по облигационни заеми. Така с настъпването на тази дата страната няма да извърши плащанията, но държателите на нейни ценни книжа, които склонят на сделката, ще получат пари в кеш и нови облигации.

Споразумението за доброволно опрощаване на 50% от гръцките дългове от страна на частните кредитори бе постигнато на 26 октомври миналата година. Облигационерите държат книжа за $ 260 млрд. Днес преговорите между страните по сделката продължават в Атина с участието на премиера Лукас Пападемос и финансовия министър Евангелос Венизелос.