Над 900 000 лв. задължения към държавата е натрупал за година петричанин през фирми, регистрирани на македонски граждани, съобщиха от ТД на НАП в Благоевград. Схемата за точене на пари е разкрита от служители на НАП и цялата преписка е предадена на прокуратурата.

Измамникът регистрира в България фирми на възрастни македонски граждани, получава от тях генерално пълномощно и започва да работи, трупайки дългове. За по-малко от две години той е успял да регистрира седем фирми, а всяка от тях е натрупала дългове  между 100 и 200 хиляди лева. Част от фирмите петричанинът е регистрирал първо на свое име, а в последствие ги е прехвърлил на македонци. За гражданите на Македония, които са влезли в схемата на петричанина, са издадени забрани да напускат България, ако влязат на територията й, но до момента не е известно някой от тях да е посетил страната ни.

Прехвърляне на  фирми с огромни задължения на безимотни и неграмотни хора са сред най-практикуваните схеми на измамниците.

Служителите на НАП в Благоевград са открили при проверка фирма, която дължи на държавата над 17 мил. лева.  Фирмата е от н.нар. „гастролиращи”, които местят регистрацията си в различни Териториални дирекции на НАП в страната. В момента тя е „собственост” на безимотен ломчанин, но е с регистрация в Сандански. Фирмата не осъществява никаква дейност, през нея минават единствено фалшиви фактури, които се използват в схеми за източване на ДДС.

„Колегите работят много професионално и отговорно, използват добрите практики и успяват да стопират подобни схеми още в зародиш. Това има своя не само фискален, но и възпитателен ефект и повишава данъчната култура и отговорност на българина”, заяви директорът на офиса на НАП в Благоевград Иван Радев.