Стоковите борси остават напрегнати в очакване на днешната среща на министрите на петрола на Организацията на страните износителки на петрол /ОПЕК/, която ще се проведе в Абу-Даби. На срещата ще бъде обсъдена възможността за увеличаване на дневното производство на суровината, както и експортът за началото на следващата година.

Вчера петролът поевтиня, след като представител на ОПЕК заяви, че картелът ще обсъди увеличаването на производствените квоти, а увеличението на произвдството ще тушира обвиненията, че организацията не прави нищо за да понижи цените.

По-късно обаче петролния министър на Иран Голам Хусейн Нозари направи противоположно изказване за задържане на производството на сегашното им равнище. Подобно е мнението и на петролния министър на Венецуела Рафаел Рамирез. Двете държави членки на картела отдавна се обявяват против увеличаване на добива, като отдават високите цени на борсови спекулации. Зад Венецуела и Иран стои и Либия.

Засега няма категорична позиция от страна на Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства и Кувейт, които имат значително „по-мека” позиция по въпроса за пускането на пазара на допълнителни количества нефт, отбелязват наблюдаващи пазара.

Така при влизането на европейските пазари барел петрол се котира на електронната борса в Ню-Йорк за $ 88.55, спрямо $ 88.06 за барел късно снощи, а петролът сорт „брент” се търгува в Лондон за $ 90.27 спрямо $ 89.48 към 18.00ч. снощи.

Цената на петролът от кошницата на ОПЕК /12 сорта нефт/ е $ 84.28 за барел.

Златото продължава да поскъпва на борсите, като достигна $ 809 за тройунция спрямо $ 802 при влизането на американските борси вчера.