Цената на петрола тази сутрин леко се понижи от достигнатите рекордни стойности в петък, но остава изключително висока.

На електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 137.57 за барел, а в Лондон петролът сорт брент за $ 134.86 за барел. В петък вечерта нефтът удари рекордните $ 139.12 за барел в Съединените щати, а добиваният в Северно море петрол сорт „брент” се повиши до $ 137.69 за барел, заради отслабващия долар на валутните пазари и най-вече заради прогнозата на Morgan Stanle, че още следващия месец цената ще стигне $ 150 за барел.

Министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ал Найми обяви, че рекордните цени не са оправдани. Саудитската държавна прес-агенция съобщи, след срещата на ал Найми с неговия пакистански колега, че скокът на цените е вследствие на нефундаментални фактори. Със сигурност ръстът само от петък в цената на петрола от над $ 10 за барел ще забави световния растеж, съобщи Джон Липски първи заместник управляващ директор на МВФ.

Старши консултантът Виктор Шум от urvin & Gertz Inc допълва, че ще отнеме известно време да бъдат публикувани данни за забавянето на растежа. Пред Bloomberg Шум обаче допълва, че има изпаряване на оптимизма за икономическия растеж на Съединените щати, а и на глобалния ръст в света.

На фона на рекодните цени все повече авиокомпании закриват част от полетите заради скъпото авиоционно гориво. Дават се все по-песимистични прогнози и за лятното търсене на горива в САЩ, когато е отпускарския сезон и пътуванията стават много повече.

Рекордните цени на петрола и слабия долар продължиха да „помпат” цената на златото, което прехвърли нивото от $ 900. Преди влизането на европейските пазари златото се котира за $ 903.30 за тройунция.