17.30 ч. българско време

На стоковите борси петролът премина $ 76 за барел, подкрепен от ръста на борсовите индекси и падащият долар.

На електронната борса в Ню Йорк лекият суров нефт достигна цена от $ 76.44 за барел, а сортът брент в Лондон поскъпна до $ 75.16 за барел.

Еврото продължава напредъка си срещу долара. Двойката EUR/USD достигна ниво от 1.3690.

 

17.10 ч. българско време

Опасенията, че ръстът на еврото спрямо долара ще се окаже краткотраен не се оправдаха. Единната валута бавно, но устойчиво тръгна нагоре, след като днес европейските финансови министри подкрепиха плана на гръцкото правителство за борбата с високия бюджетен дефицит.

С влизането на Wall Street доларът изгуби 0.6% срещу еврото. Зелените пари изтриха и 0.5% спрямо канадския долар и 0.6% срещу норвежката крона. Търговията USD/JPY се води без съществени изменения.

Пазарните участници прогнозират, че инвеститорите ще започнат да се отказват от заложените къси позиции заради масовите разпродажби на единната валута в последните седмици. Това пък породи оптимизъм, че еврото ще продължи да поскъпва спрямо долара, макар и да не се очакват скорошни нови върхове.

С напредъка на американската търговия и малко преди затварянето на европейските борси единната валута се разменя на ниво от $ 1.3654 за € 1.

Отслабването на долара подкрепя ръст в цената на петрола. Черното злато добави 2.4% откакто еврото се отлепи от достигнатото 9-месечно дъно, като приближава границата от $ 76 за барел.

На електронната борса в Ню Йорк лекият суров петрол се търгуваше на $ 75.88 за барел, а в Лондон сортът брент достигна $ 74.54 за барел.

 

16.20 ч. българско време

Петролът продължава бавно да поскъпва на световните пазари, след като доларът се смъкна срещу 15 от кошницата от 16-те основни валути.

Лекият суров петрол достигна до $ 75.56 за барел, а сортът брент напредна до $ 74.14 за барел. Скокът за деня е с повече от долар.

Засега, обаче, търгуваните обеми остават ниски, заради отсъствието на инвеститорите от САЩ и Китай. Днес ще бъде първият работен ден на Wall Street след почивката по подовод Деня на президента /всеки трети понеделник на февруари/. В Поднебесната пък почиват заради лунната Нова година.

След като европейските финансови министри одобриха гръцкия план за свиване на рекордния бюджетен дефицит, еврото започна бавно да напредва срещу долара. През деня двойката EUR/USD се разменяше в рейнджа 1.3685/1.3588, като малко преди края на европейската сесия единната валута се котира срещу зелените пари на $ 1.3652 за € 1.

Анализатори, обаче, се опасяват, че възходящият тренд на еврото е краткотраен и с влизането на американския пазар единната валута отново ще тръгне надолу.

 

13.20 ч. българско време

Петролът мина бариерата от $ 75 за барел, след като доларът отчете спад срещу високодоходните валути заради зелената вълна на фондовите пазари.

Лекият суров петрол поскъпна до $ 75.39 за барел, а сортът брент напредна до $ 74.02 за барел.

Зелените пари се смъкнаха спрямо 15 от кошницата от 16-те валути, след като заради поскъпващите акции апетитът за риск на инвеститорите се засили.

Еврото също остава високо спрямо долара, въпреки че индексът на инвеститорското доверие в Германия отчете спад за пети пореден месец. С напредъка на европейската сесия единната валута се сразменя на ниво около $ 1.3650 за € 1.

Заради по-слабият долар златото удари двуседмичен връх – $ 1 117  за тройунция.

 

10.20 ч. българско време

Еврото продължава бавно да се покачва спрямо долара, достигайки нивото от $ 1.3670 за € 1, при спокойна търговия на валутните пазари заради неработещата борса в Ню Йорк, както и тази в Китай и други азиатски страни заради Китайската Нова година.

Анализатори коментират, че единната валута трудно ще напредне по-сериозно срещу зелените пари, тъй като с отварянето на американската и китайската фондови борси след почивката напрежението сред инвеститорите ще ескалира и ще тръгнат и спекулациите за предстоящата среща на върха на ЕС, която ще се състои на 17 февруари.

Освен това, финансовите министри на еврозоната съобщиха, че ще дадат на Гърция 30 дни, за да подобри плана си за справяне с огромния бюджетен дефицит и задлъжнялостта на страната.

Петролът също продължава възходящия си тренд и бавно се изкачва към $ 75, след като еврото леко се възстанови от претърпените срещу долара загуби. На електронната борса в Ню Йорк лекият суров нефт напредна до ниво от $ 74.77 за барел, а в Лондон сортът брент леко поскъпна до $ 73.31 за барел.

 

8.30 ч. българско време

Еврото се окопити от удара, който го запрати близо до 9-месечно дъно и успя да напредне до $ 1.3639 за единица от обединената валута, при курс на обмяна $ 1.3597 по-рано в търговията.

Спрямо японската йена доларът спадна до 82.92 йени, при курс от 90 йени в началото на азиатската сесия.

Към 08:40 часа българско време еврото продължава да поскъпва към долара до съотношение $ 1.3636 за единица евро, а доларът успява да се съвземе спрямо жълтите пари до 89.7850 йени за долар.