16.30 ч. българско време

На валутните пазари доларът продължава за пореден ден да поскъпва към еврото, а петролът да пада на стоковите борси.

Спекулациите, че Европейският съюз няма да успее да стигне до план за решаване на дълговите проблеви на Гърция и пониженията на капиталовите пазари натиснаха надолу високорисковите валути, включително еврото. Вербалните послания от различни висши ръководители от ЕС също продължават да привличат вниманието на борсите и на инвеститорите.

Германия позволява на своите банки да спекулират в ущърб на гръцките облигации, отправи обвинение в Атина гръцкият вицепремиер Теодорос Пангалос по време на инвестиционен форум. Зад позицията на Германия стои сметката, че като се спекулира с облигациите и като се позволява на финансовите и кредитните институции да участват в тази жалка игра, хората в Германия печелят пари, посочи Пангалос. Докато страните от Южна Европа страдат от падането на еврото, германският износ се възползва от същия този спад, добави той.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел съобщи пред инвеститори, че смята, че през седмицата ЕС ще постигне съгласие за приемането на план за помощ на Гърция.

Така доларът скочи към еврото на триседмичен връх от $ 1.3464 за € 1. След влизането на американските пазари водещата двойка EUR/USD се котира около 1.35.

На стоковите борси заради поскъпването на долара цената на петрола падна под $ 79 до триседмично дъно от $ 78.57най-ниска цена от 2-ри март. Следобед на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се търгува за $ 78.97 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент поевтиня до $ 77.66 за барел.

 

10.40 ч. българско време

На фона на червените индекси, движенията при долара и петрола с напредъка на азиатската търговия и влизането на Европа са незначителни.

Черното злато отчита лек спад, но все още се задържа на ниво над $ 80 долара за барел. EUR/USD пък продължава да се търгува в близост до триседмичен връх на зелените пари заради спекулациите, че и други централни банки ще последват примера на Индия и ще вдигнат основните лихви. Това накара инвеститорите да се отдръпнат от по-рисковите активи и да заложат на сигурната американска валута.

Малко след началото на европейската търговия единната валута се разменя срещу долара около ниво от $ 1.3520 за € 1.

Лекият американски суров петрол пък се котира на $ 80.05 за барел. Сортът брент поевтиня до $ 79.37 за барел.

 

8.25 ч. българско време

На валутните пазари еврото продължава да се намира под натиска на фискалните проблеми на Гърция. Курсът на обмяна към долара е $ 1.3510 спрямо $ 1.3535 в петъчната търговия.

Петролът продължава да поевтинява до $ 80.19 за барел лек американски петрол и $ 78.58 за барел от сорта брент.

Златото отстъпи от петъчната си цена и се търгува срещу $ 1 107.10 за тройунция.