На валутните пазари еврото задържа ръста си спрямо долара. Двойката е на ниво $ 1.2678 за 1 €.

Днес Европейската централна банка /ЕЦБ/ остави лихвения процент непроменен на ниво от 1%. След това президента на ЕЦБ каза, че ще продължат да помагат на изпадналите в затруднения банки.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши над $ 75. Това стана след доброто представяне на фондовите пазари, както и след данните са спада на първоначалната безработица и ръста в продажбите на дребно. Късно снощи стана ясно, че запасите от петрол са намалели със 7.3 млн. барела през миналата семица, което е повече от три пъти над очаквания спад.

Лекият американски петрол се търгува за $ 75.56 за барел, а нефтът сорт брент е не ниво от $ 74.46 за барел.

 

10:45 часа българско време

На стоковите пазари цената на петрола се задържа над $ 74, след като стана ясно, че запасите от суров нефт в САЩ са се понижили.

Лекият американски петрол се търгува за $ 74.60 за барел, а нефтът сорт брент се котира за $ 73.54 за барел.

На валутните пазари еврото се разменя срещу зелените пари на ниво от $ 1.2643 за € 1, като по-рано докосна и $ 1.2690 за € 1.

 

08.25 ч. българско време

Повсеместният оптимизъм на пазарите облагодетелства еврото. Единната валута докосна 7-седмичен връх срещу долара заради слуховете, че експертите, които ще правят стрес тестовете на 100 банки от еврозоната, ще публикуват методологията на оценяване.

Регулаторите в Европейския съюз предвиждат, че гръцките облигации ще поевтинеят със 17 процента, а испанските – с 3 на сто, което е отразено в методиката на оценяване на финансовите институции. Анонимни източници са коментирали пред Bloomberg, че не е предвидена обезценка на германските дългови книжа.

Единната валута се разменяше срещу зелените пари на ниво от $ 1.2657 за € 1, като по-рано докосна и $ 1.2690 за € 1.

Едноседмичен връх от над $ 75 за барел покори и цената на петрола, след като прогнозите за спад в запасите от суров нефт в САЩ се оправдаха.

Лекият американски суров петрол се котираше на $ 74.60 за барел на електронната борса в Ню Йорк. В Лондон сортът брент се търгуваше на $ 73.90.

Еуфорията около продажбите на дребно в САЩ също подкрепи поскъпването на черното злато. Освен това, енергийният департамент в САЩ ревизира нагоре прогнозата си за търсенето на суровината в глобален мащаб до края на годината.