17:30 часа

 

Американските индекси продължават да падат, след като вчера председателят на Федералната резервна банка на САЩ Бен Бернанке оправда със земетресението в Япония забавянето на темповете на икономическо възстановяване в САЩ.

Индексът на сините чипове Dow намалява с 0.12%, до 12 057 пункта, като спадът му продължава вече шеста поредна борсова сесия. Широкият индекс S&P 500 се понижава с 0.18%, до 1 283 пункта, а технологичният Nasdaq губи 0.51%, до 2 688 пункта.

 

Доларът поскъпва срещу европейските пари, получавайки подкрепа от пониженията на фондовите индекси в качеството си на световна резервна валута. Еврото поевтинява с 0.52%, до 1.4615 долара. Доларовият индекс на Nasdaq се покачва с 0.326%, до 73.78.

 

Петролът поскъпна рязко, до 101.27 долара за барел сорт WTI с доставка през юли след като в отсъствието на представител на Либия, петролните министри от Организацията на страните износителки на петрол не можаха да вземат решение да увеличат продукцията, както се очакваше. В крайна сметка на заседанието днес беше прието да се свика нова извънредна среща на картела след 3 месеца.

 

Подкрепа на цената на суровината дават и данните на EIA за петролните запаси на американските компании, които са намалели с 4.8 млн. барела през миналата седмица. Това е по-силен от очаквания спад.

 

Със спада на фондовите индекси златото поевтинява с 0.34%, до 1 538.60 долара за тройунция.

 

13:20 часа

 

Европейските пазари падат, и какво друго да правят след като изчезнаха данните за индустриалното производство на най-голямата европейска икономика.

 

През април германският двигател не просто забавя обороти, но изглежда се е повредил. Обемът на продукцията намалява с 0.6% на месечна база, което ограничи ръста до 9.6% на годишна база.

 

След излизането на данните и индексът на водещите компании във Фрамкфурт DAX губи 1.10%, до 7 025 пункта. В Париж CAC 40 пада с 0.64%, до 3 847 пункта, а в Лондон FTSE 100 е надолу с 0.92%, до 5 811 пункта.

 

Еврото също поевтинява и това е логично. Докато германската икономика вдигаше оборотите на растежа си, изглеждаше все по-вероятно Европейската централна банка да повиши лихвените си нива. Но сега, въпреки инфлацията, очакванията за вдигане на европейските лихви и съответно на доходността на капиталовите инвестиции в еврозоната, намаля.

 

Единната валута пада с 0.29%, до 1.4651 долара и отстъпва с 0.21%, до 1.2260 швейцарски франка. От цялата ситуация най-много печели франкът в качеството му на европейска валута убежище.

 

След данните от Германия, които за показват, че световната икономика е изпуснала парата и забавя оборотите, фючърсите на петрол сорт Брент с доставка през юли поевтиняват с 0.50%, до 116.20 долара за барел.

 

Медта поевтинява с 1.19%, а среброто вече в качеството му на индустриален метал губи 2.04%, до 36.29 долара за тройунция.

 

10:20 часа

Спадът на борсите отвъд океана и в Азия направи скептични и инвеститорите в Европа. Така новият ден на Стария континент изгрява с червени оттенъци по борсите. Водещите индекси в Лондон, Франкфурт и Париж се понижават под тежестта най-вече на енергийните компании.

FTSE 100 INDEX пада с 0.20% до 5 853 пункта.
DAX INDEX губи 0.29% до 7 081 пункта.
CAC 40 INDEX се понижава с 0.53% до 3 851 пункта.

В очакване на новините от срещата на ОПЕК петролът продължава да поевтинява, като лекият американски петрол вече губи 46 цента до $ 98.63 за барел, а сортът брент струва $ 115.96 за барел.

08:17 часа

ФЕД явно няма да продължи с трета серия за програмата "Количествено улеснение", Световната банка понижи прогнозата си за растеж на глобалната икономика, а в Азия скоростта на развитие се забавя.

Очакваното с много напрежение изказване на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бенанке вместо да помогне, потопи индексите на Wall Street за пета поредна сесия. Макар в началото на сесията те да успяха да се надигнат, и трите водещи бенчмарка поеха в посоката надолу веднага след изказването на Бернанке.

Той каза, че макар последните икономически данни да са слаби, има индикации да се смята, че през вторите шест месеца на годината в САЩ ще се наблюдават както увеличение на работните места, така и растеж на икономиката. Все пак възстановяването от кризата ще протича при умерена скорост. ФЕД няма да задвижи трета серия на програмата, с която наливаше огромни суми на пазара, изкупувайки ценни книжа и може би бе основната причина за спада на Wall Street от тази нощ.

DOW JONES INDUS. AVG спадна с 0.16% до 12 070 пункта.
S&P 500 INDEX изгуби 0.10% до 1 284 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX потъна с 0.04% до 2 701 пункта.

Освен речта на Бернанке, негативно повлия и прогнозата на Световната банка за глобалния растеж. Тя бе коригирана в посоката надолу. Така според институцията световната икономика ще порасне с 3.2% през тази година, а щатската ще отчете ръст от 2.6%. Бедствието в Япония, както и напрежението в Средния Изток и Северна Африка са основните причини за забавянето на темпа на нарастване, смятат икономистите от банката.

Едно от доказателствата, че това реално се случва, дойде от Япония, където през последните часове излязоха статистически данни за текущата сметка. През април тя отчита излишък от 405.6 млрд. йени, което се равнява на $ 5.1 млрд. през април. Износът е спаднал с 12.7%, докато вносът се е покачил с 12.3%.

В условията на тези новини търговията с корпоративни ценни книжа в Азия протича на негативна територия.

NIKKEI 225 пада с 0.30% до 9 414 пункта.
HANG SENG INDEX губи 0.93% до 22 655 пункта.
CSI 300 INDEX се понижава с 0.49% до 2 989 пункта.

Със спад се търгуват книжата на енергийни компании и автомобилните корпорации. Японският ютилити гигант Teпко изгуби нови 6.5% от стойността на акциите си, за което спомагат и очакванията за масивна фискална загуба, която може да доведе дружеството до банкрут. Компанията е оператор на авариралата ядрена централа във Фукушима. Все още проблемът с изтичането на радиация в района не е напълно разрешен.

Важна за инвестиращите в Азия е новината от Южна Корея, а именно, че централната банка на страна отчете по-слаб растеж на икономиката, спрямо предварително оповестените данни. Поседната ревизия за първото тримесечие на тази година показват нарастване на реалният Брутен вътрешен продукт с 1.3%, а на годишна база ръстът е от 4.2%.

Тази нощ се появиха коментари във връзка с икономическата обстановка в Китай. Според представител на Световната банка страната трябва да затегне още монетарната си политика. Благодарение на нивата, при които се търгува юана на форекс пазарите, Китай все още има възможност да се изплъзва на инфлацията, но това не бива да успокоява държавните институции. Дуг официален представител на страната пък бе цитиран с мнение, че Китай ще продължи да регистрира инфлация от 3% - 5%. Спекулациите на тема Кита са съвсем обясними - в четвъртък излизат правителствените данни за равнището на инфлацията през месец май.  

На стоковите пазари лекият американски петрол поевтинява със 60 цента до $ 98.49 за барел, а сортът брент се котира на $ 115.56 за барел, което също е отстъпление с долар и дванадесет цента.

Доларът успя да се позасили към еврото и към този час единица от обединената валута купува 1.4658 долара. Спрямо японската йена доларът отслабва до 79.9550.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!