Цената на петрола остава динамична в очакване на данните за петролните запаси в САЩ.

Вчера нефтът поскъпна с над долар и половина до $ 92.33 за барел лек американски петрол и $ 92.84 за барел за петрол сорт „брент”. Причината за повишението беше информацията за навлизането на турски военни части в Северен Ирак, третият по големина на петролните запаси световен износител. Според наблюдаващи пазара, за поскъпването значителен принос има и очакваната информация за петролните запаси в Америка, които по прогнози трябва да отчетат пореден спад от 1.5 млн. барела, което ще е понижение за пета поредна седмица.

Поскъпването стана след като в понеделник „черното злато” падна под $ 90 за барел заради опасенията, че високата инфлация в САЩ и загубите от високорисковите кредити ще забавят икономическия ръст на Америка и ще понижат поръчките на петрол.

По време на сесията в САЩ търговията се водеше при равнища за $ 90.70 за барел на електронната борса в Ню-Йорк, а петролът сорт „брент” се котираше за $ 90.84 за барел.

При отварянето на европейските пазари лекият американски петрол се търгува за $ 90.43 за барел, а на борсата в Лондон „брент” се котира за $ 90.72 за барел.

Златото тази сутрин отича лек спад до $ 805 за тройунция, което е леко понижение спрямо нивата от снощи, когато жълтият метал се котираше за $ 808.90 за тройунция и $ 797.90 вчера сутринта.

* Информацията е актулна към 10.00ч. българско време