Цената на нефта днес продължава да се понижава, след като вчера достигна близо до рекордните равнища от 16 юни.

Вчера, в началото на европейската сесия, цената на нефта бе около $ 136 за барел, като към обед започна да се повишава заради нападението на военни групи над петролна платформа на Royal Dutch Shell в шелфа на Нигерия.

След 17:00 ч. обаче петролът рязко пое надолу, след като стана ясно, че за първи път през последните осем месеца Китай ще вдигне цените на дребно на бензина и дизела, за да може рафинериите да възстановят загубите си от рекордно скъпия петрол.

Тази сутрин лекият петрол се търгува за $ 132.17 за барел при $ 134.50 за барел вчера. Петролът сорт „брент” падна до $ 130.89 за барел при $ 133.50 за барел към 17 часа вчера.

Днес цената на златото се понижи до $ 900 за тройунция при $ 907 за тройунция вчера. Вчера от Schroder Investment Management Ltd. Предупредиха, че цената на златото може да стигне невероятните $ 5000 за тройунция, заради търсенето от страна на инвеститорите с цел да се предпазят от увеличаващата се инфлация. Уточнява се, че това може да се случи пред следващите няколко години.

Валутни пазари

Заради спада на цените на петрола, както и на силните данни за продажбите на дребно във Великобритания, днес доларът започна деня с повишение спрямо еврото.

В ранните часове на деня европеската валута спадна срещу долара до 1.5467, но по-късно върна една малка част от загубите до $ 1.5531 за 1 ?.

* Информацията е актуална към 8:30 часа българско време