Цената на петрола отбеляза днес низходящо движение с около един долар до $ 123.90 за барел.

Преди влизането на американските пазари на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол падна до $ 123.83 за барел, а в Лондон нефтът сорт „брент” поевтиня до $ 124.20 за барел. Анализатори отбелзват, че движението се дължи на частичното стабилизиране на долара на валутните пазари и продължаващите признаци за спад на потреблението.

 

Сутринта след азиатската сесия в САЩ цената на „черното злато” бе $ 124.91 за барел, а добиваният в Северно море петрол се котираше за $ 125.28 за барел.

 

Организацията на страните производителки на петрол леко повиши цената на петрола от кошницата на организацията до $ 123.19 за барел спрямо определената вчера от $ 122.63 за барел.

 

Цените на петрола, които в момента превишават $ 120 за барел, не са нормални, заяви в Джакарта председателят на ОПЕК Шакиб Хелил. Той счита, че цените могат да паднат под $ 80 при по-благоприятна конюнктура.

„Ако доларът продължи да засилва позициите си и политическото положение (във връзка с Иран) се подобри, цените в дългосрочен план ще се установят вероятно на около $ 78", съобщи Хелил. Председателят на ОПЕК вече направи подобни прогнози в събота, като изтъкна същите условия. Хелил отхвърли възможността организацията да намали добива, в случай че цените продължат да падат.

 

Същевременно все повече се чуват мнения, че експертите започват да преразглеждат прогнозите си, заради очакванията, че цените ще се върнат към равнището от началото на годината.

 

БГНЕС цитирайки „Ведомости“ пише, че още в началото на юни експертите не са изключвали, че през тази година цените на петрола ще достигнат $ 150-200 за барел, а председателят на управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер предсказа $ 250 за барел „още в близко бъдеще“.

Но през последните седмици петролът поевтиня с над 15% - от максималните $ 147,29 за барел на 11 юли до $ 123.39 за барел вчера /доставка на WTI следващия месец/.

Започна разпродажба на акции в нефтогазовия сектор и анализаторите се хвърлиха да коригират прогнозите.

Резкият спад на цените ще продължи, се казва във вчерашния отчет на „Dresdner Kleinwort“, към края на годината „Брент“ може да струва под $ 100 за барел.

Съгласно мнението на анализаторите на банката, през 2007 г. страните от ОПЕК преднамерено са ограничавали доставките на петрол, за да постигнат повишаване на цените. Но сега страните от картела, преди всичко Саудитска Арабия, са обезпокоени от негативното въздействие, което скъпият петрол оказва на световната икономика, и увеличават добива. От септември 2007 г. добивът в страните от ОПЕК е нараснал с 1.9 милиона барела дневно, само Саудитска Арабия е увеличила добива с 300 хиляди барела дневно през юли. Понижаването на цените се благоприятства от отслабването на напрежението около Иран, намаляването на търсенето на петрола заради високите цени и забавянето на икономическия ръст, пишат анализаторите.

 

Същевременно БТА съобщи, че американците са изминали с автомобилите си 15 милиарда километра по-малко през май в сравнение със същия период на миналата година поради покачването на цените на бензина. През първите пет месеца на годината броят на изминатите от американските автомобилисти километри е най-нисък от 2003 година досега. От 1983 до 2004 г. - освен през първата война в Персийския залив през 1991-1992 г. - броят на изминатите километри бележеше постоянен ръст. Но от 2004 г. изминатото годишно разстояние се стабилизира, дори започна да спада с няколко стотин милиона километра поради повишаването на цените на бензина. През май 2003 г. обикновенията бензин струваше $ 1.70 за галон /3.78 литра/, докато през май т.г. той достигна около $ 4, по данни на министерството на енергетиката.