стокови пазари

На световните пазари петролът отново започва да поскъпва, като към 10.00ч българско време барел петрол се котира за $ 95.02 за барел, а петролът сорт "брент" се търгува за $ 93.14 за барел. Миналата седмица американският лек петрол се търгуваше $ 90.05 за барел и $ 93.84 при затварянето на седмичната търговия късно в петък. Причината за поредното поскъпване на петрола, според участниците в борсата са в слабия долар и повишеното търсене от страна на държавите със силни валути. Погледите на анализаторите бяха насочени към столицата на Саудитска Арабия, Риад, където държавните ръководители на страните производителки на петрол се събраха за трети път от близо 50 години насам. Форумът завърши с приемането на заключителен документ, според който страните членки, се ангажират да снабдяват пазарите на конкурентни цени и евтино, за да осигурят по-добро качество на живот в света. За повишение на производството обаче нямаше нищо по-конкретно. Много по-важни за пазара обаче бяха изказванията на държавните ръководители, като някои от тях призоваха цената на петрола да се фиксира към „кошница” от валути вместо само към щатския долар. Изказванията обаче не бяха единни и зависеха от изцяло от съображенията на отделните държави и техните интереси.  Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че картелът трябва да се откаже от използването на американския долар при ценообразуването на петрола. На което се противопостави саудитският външен министър Саудал Фейсал. Той предупреди, че доларът "ще колабира", ако ОПЕК започне да обмисля алтернативна валута за определяне на цените на суровия петрол. Въпреки това ръководителят на либийската национална петролнакомпания Шукри Ганем каза малко преди церемонията по закриването на срещата, че делегатите на ОПЕК са се споразумели да обсъдят последиците от слабия долар за приходите на организацията.

В петък ОПЕК определи цената на кошницата от 12 сорта петрол на ниво $ 87.54 за барел.

Златото днес се търгува на нивата от петък, когато котировките се движеха между $ 787 - 794.50 за тройунция. Тази сутрин тройунцията се продава за $ 791.20

валутни пазари

Еврото и днес се търгува малко над $ 1.46 за 1?. При влизането на Европа в търговията общата валута се разменя за $ 1.463. Миналата седмица еврото отвори търговията при съотношение от $ 1.4641 за 1?. и затвори в петък за $ 1.4662 за 1?.

За днес. Европейската централна банка определи референтен курс спрямо долара от $ 1.4651 за 1?.

Българската народна банка фиксира долара за 1.3349 BGN за $ 1.

фондови пазари

Фондовите пазари в Европа отворят днес разнопосочно. В Германия DAX INDEX спада минимално с 0.02% до 7610 пункта. В Холандия AMSTERDAM EXCHANGES INDX печели около половин процент в първия половин час на работната седмица до 502 пункта. На Парижката фондова борса CAC 40 INDEX отваря „в зелено” /+0.33%/ до 5541 пункта. Водещият индекс за Великобритания FTSE-100 INDEX отчита лек спад от 0.06% до 6287 пункта.