Втори ден цената на петрола се покачва, заради данните за неочакван ръст на продажбите на дребно в САЩ и данните за япомското икономическо развитие. Според данните БВП на Япония епрез последното тримесечие на миналата година е нарастнал с 3.7%.

Друга новина, която даде своето отражение върху цената на петорла е изнесеният традиционен седмиче доклад на Енергийното министерство на Съединените щати. Той показа ръст на резервите от горива през миналата седмица, както и увеличение на петролните резерви с над 1 млн. барела. Намалява обаче вноса на суровина и се увеличава и потреблението - с около процент до над 9 млн. барела дневно.

Всички тези данни станаха причина за нов ръст на цената на лекия суров петрол.

На електронната борса в Ню Йорк цената на лекият американски петрол към 16.35 часа българско време бе $ 94.51 за барел, след като сутринта се търгуваше за $ 93.40 за барел. Контрактите на петрола сорт „брент” са $ 94.54 за барел спрямо $ 93.53 за барел към 9.20 часа българско време.

Цената на златото отбеляза понижение с 0.41% до $ 906.50 за тройунция, при котировки от $ 912.10 за тройунция по време на сутрешната сесия.

* Информацията е актуална към 16.35 часа