Цената на петрола отново се повиши на стоковите пазари, като поскъпването е с близо $ 3 за барел спрямо търговията тази сутрин, заради поевтиняването на долара на валутните пазари и заявеното от Либия намерение да ограничи износа.Една от основните причини сочени от анализаторите за рекордните цени на нефта е поевтиняването на долара.

От снощи щатската валута отново пада към еврото след решението на Федералния резерв да запази лихвата в Съединените щати без промяна. Наблюдаващи пазарите уточняват, че суровините се повишават, заради липсата на сигурност в инвеститорите, че ФЕД ще повиши лихвите.

Допълнителен натиск върху пазара оказа и изявлението на Шокри Ганем, президент на Либийската национална петролна компания, че африканската държава може да намали износа, заради свръх предлагането на пазара. Ганем не уточни кога това може да бъде направено или какъв ще бъде размера, съобщи Bloomberg.

Същевременно председателят на Организацията на страните износителки на петрол, алжирският министър на енергетиката и мините Шакиб Хелил предупреди, че цената за барел петрол ще достигне $ 150 - 170 за барел, съобщи БТА. Според Халил всичко ще зависи от Европейската централна банка и нейното евентуално решение за повишаване на лихвите в еврозоната. "В този момент, мисля, че цената на петрола ще се повиши", посочи председателят на ОПЕК пред телевизия Франс 24. Той добави, че имат значение и заплахите срещу Иран и ако те се засилят, петролът ще поскъпне още през лятото, успоредно с по-голямото търсене на бензин, по-специално в Съединените щати. Шахиб Хелил обаче не смята, че цените на петрола могат да достигнат $ 200 - освен в случай на тежка криза на петролните пазари , като спиране на иранското производство. В такъв случай според него е възможно цените да скочат "до $ 200, 300, 400 ".

След влизането на американските пазари на електронната борса в Ню Йорк лекият петрол се котира за $ 138 за барел, а в Лондон нефтът сорт „брент” се търгува за $ 136.80 за барел.

Цената на златото рязко се повиши заради поевтиняването на долара на валутните пазари. Към 16.30 ч. българско време „ценният метал” се повиши до $ 908.70 за тройунция при $ 887.40 за тройунция рано днес.