Цената на петрола се отдръпна от рекордните стойности от $ 145.85 за барел, след като Иран заяви, че ще даде конструктивен отговор на призивите за решаване на спора за ядрената му програма.

Компромис върху програмата може да понижи опасенията от атака на Израел върху ядрените инсталации на Иран, от което нападание да започне конфликт, който да спре доставките от втория по големина износител член на ОПЕК.  

Ескалацията на напрежението около Иран принуди голяма част от инвеститорите да влязат на пазара преди петък /4 юли – официален празник на САЩ и неработен ден/, което бе и основната причина за рекордните стойности на петрола.

Скокът на "черното злато" обаче автоматично се отрази на цената на дестилираните горива.

Bloomberg съобщи, че средната цена на бензина в САЩ се е повишила до рекордните $ 4.101 за галон при $ 2.949 за галон година по-рано.

Скъпият петрол и забавянето на американската икономика пък станаха причините, които накараха през тази година по-малко американци да пътуват по празниците около Денят на независимостта. Това сочат данните за потреблението на горива, след като поръчките на бензини са се понижили, вместо да се увеличат, както обикновено по това време.

 

На електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол приключи седмицата на $ 144.18 за барел, а в Лондон нефтът сорт „брент” затвори на $ 144.10 за барел.