Цената на петрола пропадна и под $ 74 за барел с отварянето на американската сесия, като фючърсите за лек американски петрол достигнаха до $ 73.90 за барел. Минути по-късно цената леко се възстанови до $ 74.08 за барел.

Освен поскъпването на долара, влияние върху търговията с основната енергийна суровина, имат и данните от пазара на труда в САЩ, които показват леко подобрение.

16:52 часа

Петролът поевтиня рязко с близо долар и половина до $ 74.24 за барел лек американски петрол, а сортът брент се търгува при $ 80.07 за барел. Това е най-ниската цена на контрактите от близо три месеца насам.

В същото време доларът е на най-силната си позиция за последната една година. Притесненията около слабият икономически растеж на Европа притиснаха еврото до 14-месечния му минимум към долара. От началото на годината до сега обединената валута се е обезценила с близо 12%.

15:15 часа

Петролът поевтиня под $ 75 за барел и последните сделки с фючърси за лек американски петрол се търгуват при $ 74.92 за барел.

Въпреки, че планът за стабилизиране на еврото с близо $ 1 трлн. е факт, а редица европейски страни набелязаха сериозни стратегии за свиване на бюджетните си дефицити, обединената валута отново се срина на валутните пазари.

От нивото, на което се беше изстреляла в понеделник, а именно $ 1.3048, паричната единица на страните от еврозоната поевтиня до $ 1.2599.  

Анализирайки ситуацията пред Associated Press, икономисти обръщат внимание на обстоятелството, че икономиките в еврозоната се възстановяват съвсем бавно от рецесията. През първото тримесечие покачването на БВП е със скромните 0.2%  при 0.8% за САЩ. Конкурентното предимство, което произведените в Европа стоки ще имат с евтиното евро, е краткосрочна полза, изтъкват анализаторите. В дългосрочен план ефектът ще проличи когато правителствата на страните от еврозоната започнат да съкращават драстично разходите си и да повишават данъчното бреме. Така държавните стимули за икономиките напрактика ще изчезнат, с което ще бъде поставено препятствие пред растежа.

Ето защо икономистите очакват Европейската централна банка да бъде първата такава институция, която ще започне да повишава лихвените равнища, което е минус за еврото. Ако и Федералният резерв на САЩ посегне към увеличаване на лихвите, за инвеститорите доларът ще стане по-атрактивен отколкото обединената парична единица.

Гърция е като канарче в въглищната мина - случилото се е сигнал за нещо опасно, коментират специалисти пред Bloomberg. Проблемът с държавните ценни книжа е най-сериозният за глобалната икономика. Държавите бяха в позиция да подпомагат фалиращи частни компании, но няма схема за спасение на фалиращи цели държави, още повече, че толкова много са страните с големи дългове по едно и също време.

Международният валутен фонд не може да бъде спасение, защото самият той зависи от дотациите на страните- членуващи в него. Държавите, които отказват да въведат дисциплина във финансите си, излагат на риск глобалната икономика, защото когато печатат нови пари за плащания по задълженията си, подклаждат инфлацията и тежат на пазара на държавни облигации.

12:03 часа

Петролът поевтиня до $ 75.01 за барел лек американски петрол, а сортът брент струва $ 80.79 за барел. Влияние в търговията оказаха увеличените резерви от суровина в САЩ.

Във валутната търговия еврото се поддаде на натиск и спадна до $ 1.2586, въпреки обявените решителни мерки за свиване на бюджетните дефицити в Испания и Португалия.

08:25 часа

На валутните пазари еврото остава стабилно спрямо долара, като двойката се котира на ниво $ 1.2658 за 1 €.

Въпреки спокойствието анализаторите смятат, че единната европейска валута запазва тенденцията си към намаляване спрямо зелените пари и рискът за валутата остава. Печалбите на еврото вероятно ще продължат да бъдат ограничени, смятат експертите, тъй като дълговата криза в Европа продължава да тегне над валутата.

На стоковите пазари цената на петрола падна под $ 76. Лекият американски петрол се котира за $ 75.37 за барел, а нефтът сорт брент е на ниво от $ 80.87 за барел.

Според данните на американското правителство нефтените запаси на САЩ са отбелязали поредно повишение, като са достигнали 362.5 млн. барела. Това е най-високото равнище от 29 май миналата година.