Петролът отново поевтиня на световните борси, след като вчера сутринта регистрира повишение от около $ 3 за барел, заради експлозия на нефтопровод на една от най-големите канадски нефтени компании „Енбридж”. При аварията загинаха двама души и бяха затворени четири нефтопровода при терминала около Клиърбрук, Минесота. Петролопроводът снабдява дневно САЩ с 1.5 млн. барела суровина от Канада. По-късно обаче от „Енбридж” съобщиха, че са възстановили доставките на петрол по нефтопровода, което автоматично се отрази на цените, които се понижиха до $ 90.87 за барел, спрямо началното ниво на търговията на борсата Ню-Йорк, когато петролът се търгуваше за $ 93.23 за барел.

Преди започването на европейската търговска сесия лекият американски петрол се котира за $ 90.80 за барел.

Все още лондонската борса не е отворила, като последната цена обявена за петрола сорт „брент” е от вчера и е за $ 91.18 за барел, след като снощи към 17.00ч. цената на суровината бе $ 92.15.

Организацията на страните производителки на петрол понижи преди два дни цената на петрола от кошницата на организацията /12 сорта нефт/ с $ 2.12 до $ 88.08 за барел.

Златото също последва цената на петрола, като загуби общо около $ 10 за последното денонощие и се котира за $ 801 за тройунция.

валутни пазари

Практически без съществена промяна остава съотношението долар/евро на валутните пазари. Вчера към 17.30ч. еврото се търгуваше за $ 1.4772, а тази сутрин за $ 1.4757 за 1 ?.

За днес Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.4738 за 1 ?.

Българската народна банка фиксира долара за BGN 1.327070.

фондови пазари

Две новини определиха движението на акции и инвеститорските очаквания в Америка. Публикуван правителствен доклад показва, че икономическият растеж на САЩ за третото тримесечие е бил много по-ускорен, отколкото сочеха предварителните прогнози. Министерството на търговията на САЩ коригира прогнозата си за икономическия растеж към повишение до 4.9%. Същевременно Белият дом понижи прогнозата си за икономическия растеж на САЩ за следващата година, според която, брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне с 2.7% през 2008 г., докато предварителните очаквания бяха за по-силен растеж с 3.1%. Равнището на безработицата се очаква да се повиши до 4.9% спрямо предходната прогноза за 4.7%. Така в началото на сесията индексите отвориха със спад, но след това завършиха търговията положително за трети пореден ден. Вчера индексите затвориха с ръст около и над 2%, а тази нощ повишението е значително по-скромно. Индустриалният индекс DOW JONES INDUS добави 0.17% до 13 311 пункта. Високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE затвори с повишение от 0.20% до 2668 пункта, а S&P 500 едва забележимо отбеляза положителна корекция от 0.05% до 1469 пункта.

В Азия борсите затварят търговията разнопосочно, но с преимуществото на „биковете”. Средно в Япония индексите затвориха с ръст над 1%, като водещият NIKKEI 225 на най-търгуваните 225 компании затвори положително, като прибави 1.08% до 15 680 пункта. В „зелено” са оцветени индексите и в Хонк-Конг, Тайван, Южна Корея, Австралия, Индонезия, Сингапур и Малайзия.

Спад се отчита в Тайланд и Китай.