17:50 часа

Цената на петрола се задържа във фокуса на инвеститорското внимание, докато други важни суровини поеха надолу по ред различни причини. Медта на Лондонската метална борса поевтиня с 0.4% до 9457 долара за метричен тон, заради спекулации, че скъпите горива ще спрат икономическия растеж в света и съответно търсенето на важния промишлен метал ще спадне.

 

Актуалните цени на петрола тип брент са 113.03 долара, а на лекия суров петрол 104.44 долара. Вчера нефтът се търгуваше на 29 месечен връх, но днес брентът пое в посока надолу, губейки 2 долара, или 1.75% от цената си. WTI също се смъква в последните минути с 1 долар, или 0.95%, като разривът мв цената ежду двата основни сорта се свива. В момента се водят консултации в ОПЕК, насърчени от Вашингтон, за повишаване на производството в Персийския залив.

 

Същевременно пшеницата поевтинява за втори пореден ден в Чикаго, след като доклад на земеделското министерство показа, че състоянието на зимните посеви е добро. Вчера цената на слънчогледовото семе поевтиня с 1.3%, а на царевицата с 0.8%. В момента пшеницата в Чикаго се търгува при цена 315.50 долара за тон.

 

Понижава се и цената на златото, до 1429.70 долара за тройунция, след като благородният метал вчера постави нов ценови рекорд от 1444.40 долара, движен от притеснения за състоянието на световната икономика и заплахата от бунта в Либия за глобалната сигурност.

 

След отварянето на американската търговия еврото задълбочи загубите си, обяснявани според финансовите медии с притеснения около дълговата криза на еврозоната и по-специално с понижения кредитен рейтинг на Гърция. И възможната по-агресивна лихвена политика на ЕЦБ си казва думата. Актуалната цена на единната валута е 1.3892 долара, спад с 0.5% за деня. Паундът се смъкна до 1.6160 долара, основно заради лошата статистика за състоянието на британската икономика.

 

Доларът печели по-чувствително спрямо йената до 82.726 йени заради регистрирано съкращение в японския експорт през януари и свиване на дефицита по текущата сметка. Данните показват, че експортният ръст в Япония през януари е най-слаб от 14 месеца насам.

 

На валутните пазари се наблюдава и известно успокояване, което в този момент се оказва от полза за щатския долар. Днес доларът в един момент поскъпна с 1% спрямо швейцарския франк. Подобно движение при швейцарската валута, считана за една от най-стабилните в света, е твърде рядко явление. Актуалната цена е 0.9350 сентима за долар, спад от 0.7%.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари в кошница от шест основни валути, се качва с 0.4% до 76.829 пункта.

 

Коментарът на Аксел Вебер, че Европейската централна банка може да вдигне лихвите няколко пъти през годината не само че допринесе за понижението на еврото, но потисна и европейските акции. В момента DAX се смъква с 0.3% до 7140 пункта, FTSE100 пада с 0.4% до 5951 пункта, а CAC40 расте с 0.2% до 3998 пункта.

 

Днес пазарите на акции в САЩ откриха със спад, но после настроенията се обърнаха. Dow Jones Industrial Average, индексът на 30-те най-ликвидни публични компании в САЩ, се качва с 0.57% до 12160 пункта. Технологичният Nasdaq се повиши с 0.56% до 2761 пункта, а широкият S&P500 добави 0.58% до 1318. Пазарът в понеделник беше негативен, заради скъпия петрол и понижения рейтинг на пазара на полупроводници.

 

В момента протича бърза преоценка на суровинните пазари, която може да доведе до по-рязко понижение на цената на WTI и колебания при долара. Ефектът върху пазара на акции е трудно предвидим, но е по-скоро в позитивна посока.




10:26 часа


След позитивния завършек на азиатската сесия, европейските борси отвориха твърдо на положителна територия. Явно не бе трудно за инвеститорите да превключат с по-голяма категоричност на зелената вълна, особено след мечата прегръдка на вчерашния ден.

Повод за смелост им дават данни от Германия, която пак смая света. В тазсутрешната сводка на федералното статистическо бюро се видя глад за кадри особено в сектора на услугите. Според данните, през четвъртото тримесечие на миналата година в Германия се е отворила доста работа, като новонаетите служители са с 3.9% повече, отколкото през периода октомври-декември 2009 година.

Значителен брой работници са наети в транспорта и складовите бази, където покачването на работната сила е с 1.6%. В информационните услуги и комуникациите са наети 2.4% повече служители. При строго-специфичните професии, науките и техническите дисциплини увеличението е с 1.5%.

Най-много работа се е отворила за администратори и помощен офис-персонал. Новонаетите като такива са с 8.6% повече отколкото предходната година. 

FTSE 100 INDEX расте с 0.35% до 5 994 пункта.
DAX INDEX добавя 0.74% до 7 214 пункта.
CAC 40 INDEX се покачва с 0.23% до 3 999 пункта.

Междувременно петролът спадна под $ 104 за барел, а доларът отново е на колене към еврото и пада до $ 1.3945.

08:15 часа

Петролът се отдръпна от 29-месечния връх, който достигна вчера заради политическата нестабилност в страните-доставчици. Инвеститорите на капиталовите пазари са притеснени от това какъв ще бъде ефектът върху резултатите на компаниите, чиито акции притежават и това доведе до натиск върху нивата на индексите. На валутните пазари голямото дебнене продължава, като доларът отново носи загуби.

По време на азиатската сесия, която е към финала си в момента, еврото поскъпва спрямо долара от $ 1.3969 на $ 1.3983. Това се случи след изказване на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, който посочи, че централните банки по света са готови да задействат мерки, които да възпрат ръста на инфлацията, но това не означава, че решенията, които ще вземат, ще са от един и същ характер.

Имайки предвид, че лихвите са това, което движи инвеститорите във валути, може да се очаква, че валутите на страните, които първи вдигнат лихвите, ще са обект на покупки.

Анализатори обръщат внимание на това, че през последните месеци еврото получаваше подкрепа основно от азиатските страни, които превалутираха част от валутните си рeзерви от долари в евро. Наред с това разпродажбите на долари се засилиха с наближаването на края на финансовата година, когато големите компании-износителки обръщат пeчалбите си в йени.

Това, че се търгува в долари, като че ли вече не е толкова тежък фактор в търговията с петрол. Политическата нестабилност в Либия и другите страни-производителки тревожи повече треxдърите. Вчера контрактите достигнаха до 29-месечен връх, регистрирайки $ 106.95 за барел. Тази сутрин лекият американски петрол струва $ 104.91 а сортът брент $ 114.32 за барел.

Още по време на американската сесия обаче се разви корекция надолу и фючърсите поевтиняха с 61 цента до $ 104.83 за барел. Влияние върху цената оказа информацията, че Кувeйт, Обединените арабски емирства и Нигерия също като Саудитска Арабия увеличават добивите на петрол, за да се компенсира недостига заради Либия.

На капиталовите пазари настроенията са разнопосочни. Wall Street записа негативна сесия, а в Азия настроенията са по-скоро позитивни.

DOW JONES INDUS. AVG спадна с 0.66% до 12 090 пункта.
S&P 500 INDEX изгуби 0.83% до 1 310 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX се понижи с 1.40% до 2 745 пункта.

NIKKEI 225 се покачва с 0.31% до 10 537 пункта.
HANG SENG INDEX расте с 0.23% до 23 367 пункта.
CSI 300 INDEX пада с 0.15% до 3 329 пункта.

Преди старта на европейската сесия излезе новина, свързана с малките испански банки cajas. Реструктурирането в сектора може да се случи с помощта на щатските хедж фондове и компании за частен капитал. Говори се, че милиардерът Джордж Сорос и хедж фондът Paulson & Co., както и други големи имена от инвестиционния хоризонт сериозно се готвят да навлязат в сегмента на испанския пазар.

Очаква се тази седмица да стане ясно колко точно е сумата на капитала, който този тип малки банки трябва да наберат, за да продължат да съществуват. Освен в търсенето на капитал, банките се справят и сливайки се помежду си.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!