В началото на седмицата цената на петрола продължава низходящата си тендеция, започнала в петък. Тогава при влизането на американските пазари в търговията „черното злато” поевтиня с близо 1.5 долара до $ 88.28 за барел на борсата в Ню-Йорк и $ 88.38 на електронната борса в Лондон.

Тази сутрин цената на лекия американски петрол в САЩ е $ 87.83 за барел, а петролът сорт „брент” се котира за $ 88.06 за барел.

Поредното понижение анализатори отдават на спекулациите, че заради евентуалното забавяне на икономическия растеж в Америка, може да намалеят доставките и потреблението на нефт. Така по време на азиатската сесия лекият американски петрол падна до .75 за барел.

Същевременно от ОПЕК анонсираха, че планират в дългосрочна перспектива да увеличат допълнителните си мощности до 9 милиона барела дневно, за да бъде понижено напрежението с доставките, като по този начин ще се гарантира и стабилността на цените на суровината.В момента допълнителните мощности на картела, са 3.5 милиона барела дневно. Очаква се през януари, когато в Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, започне експлоатацията на ново находище, тези допълнителни мощности да достигнат 4 милиона барела дневно. В момента Саудитска Арабия има най-големите резервни мощности, които са 2.3 милиона барела дневно. Иран има допълнителни мощности от 150 000 барела дневно, а Либия разполага с до 250 000 барела дневно допълнителни мощности. Според оценка на Международната агенция за енергията добивът на страните от ОПЕК в края на 2008 година вероятно ще се увеличи с 4.68% до 35.8 млн. барела дневно. През ноември 12 страни от ОПЕК са добивали 31.14 млн. барела дневно, въпреки че квотите на 10 членки на картела са за 27.09 млн. барела дневно.

На световните борси цената на златото отбелязва повишение до $ 804 за тройунция, спрямо $ 800 при затварянето на пазарите през миналата седмица.

* Информацията е актуална към 9.30 българско време