След като се движеше над $ 76 за барел, цената на петрола се смъкна надолу до $ 75.93 за барел лек американски петрол. Сортът брент се търгува срещу $ 76.07 за барел. Въпреки това на пазара се наблюдава подкрепа, още повече, че бяха тиражирани окуражаващи данни за индустриалните производства в САЩ, които бележат по-голям от очакваното ръст през юли.

13:49 часа

Цената на петрола се задържа трайно над $ 76 за барел по време на европейската сесия. Контрактите за лек американски петрол с доставка през септември поскъпват с 98 цента до $ 76.22 за барел, а сортът брент добавя $ 1.34 до $ 76.18 за барел.

09:10 часа

Във вторник септемврийските фючърси на петрола се търгуват по цена 75.25 долара за барел лек суров WTI и 75.57 долара за барел брент. Цената вчера докосна 74.86 долара, което е месечно дъно. Причина за поевтиняването на черното злато са притесненията за забавяне на световната икономика внушават и опасения за спад в търсенето на суровини.

Китайската икономика потребява най-много петрол след САЩ в света. Но очакваното нарастващо търсене от Китай надали ще компенсира спада в консумацията на развития свят. При това запасите на бензин и дизел в САЩ най-вероятно няма да покажат особена промяна и през тази седмица.

Върху пазара на петрол негативно влияние оказва и падащият пазар на акции. Единственият фактор в подкрепа цената на петрола се оказва поевтиняването на долара от последните две сесии. По-евтиният долар прави петрола съответно по-достъпен за вносителите, боравещи с други валути.

Все пак данните от Американския институт по петрола във вторник и правителствените данни за запасите в сряда могат да доведат до известно раздвижване в търговията. Волатилност днес може да се очаква и във връзка с изтичащите септемврийски опции за доставка на петрол. Макар опасността от нова тропическа буря да не е отминала, засега няма информация за спряно производство в Мексиканския залив.

От останалите суровини повишение се наблюдава при медта, което е свързано с отслабването на долара и с намаляващите запаси. Алуминият също поскъпва. Златото се търгува без промяна спрямо понеделник при 1225 долара за тройунция. Царевицата и пшеницата отново поскъпват чувствително.