На валутните пазари доларът отчете повишение през седмицата към еврото до близо 1.35, особено след търговията в петък. Поскъпването на щатската валута пък бутна назад цената на петрола, която късно снощи приключи малко над $ 80 за барел.

Наблюдаващи пазарите коментират, че поскъпването на долара вчера е дошло след изненадващото повишение на лихвите в Индия. Решението предизвика спадове на капиталовите пазари, което отново понижи апетита към риск.

На единната европейска валута продължават да тежат новините около Гърция и най-вече за възможността южната ни съседка да си осигури помощ от страна на Европейския съюз. Вчера Георгиос Папандреу предупреди, че Гърция  е на крачка от невъзможността да получава кредити и призова синдикатите да подкрепят усилията на кабинета да бъде избегната дългова криза в еврозоната

Така водещата двойка EUR/USD приключи на $ 1.3530 за € 1 при $ 1.3768 за € 1 в края на миналата седмица.

Поскъпването на долара свали цената на петрола на стоковите борси. Поевтиняването от петък е най-голямото от около три седмици насам. В Ню Йорк лекият американски петрол падна до $ 80.68 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент до $ 78.84 за барел.