17:00 часа

Петролът поевтиня до 81.93 долара за барел WTI и 83.30 долара за барел брент, след като вчера цените скочиха с над 2 долара, или близо 3% заради перспективата за по-голямо търсене на суровината от страна на САЩ и Китай. След ръста вчера, някои инвеститори логично са предпочели да оберат печалбите си.

За укротяването на петрола помогна и новината, че икономическият ръст на китай през третото тримесечие се е забавил до 9.6 от БВП. Същевременно запасите на бензин в САЩ рязко са се увеличили през миналата седмица.

Златото се търгува по цена 1342 долара за тройунция, спад с 0.16%. Медта, важен промишлен метал, поскъпна с 1.1% поради ръст в търсенето.

На валутните пазари доларът се търгува на 1.4007 спрямо евро и купува 81.10 йени. Швейцарският франк се смъкна до CHF 0.964 към долара, което е белег за успокояване.

15.20 часа

Еврото поскъпна за втори пореден ден спрямо долара и йената след излизането на добри резултати за производството в еврозоната. Единната валута достигна стойност от .4006 при ръст от 0.3% спрямо .3964 вчера. Еврото се увеличи и спрямо йената до 113.64 yen срещу 113.23 вчера. Единната валута поскъпна срещу 14 от общо 16 свои основни партньори.

Губещ е паундът, който се срина до 6-месечно дъно спрямо еврото. Той е засегнат както от данните за намаляването на продажбите на дребно на Острова, така и от очакванията Bank of England да опита даде стимул на икономиката с печатане на още пари.

Deutsche Bank пък сви прогнозата си за хода на долара спрямо еврото и посочи, че посоката на движение на зелените пари е "очевидно негативна". Според анализатор в „Сосиете женерал“ в Лондон пазарът приема, че при цена от .40 еврото не е надценено.

Петролът се подхлъзна към за барел след данните за намаляването на икономическия ръст на Китай и увеличените запаси на САЩ от черно злато. В сутрешната търговия американският суров с доставка през декември се търгуваше за .22 за барел, а следобед достигна $82.54. Сорт "брент" циркулираше между .61 и .70.

Златото в Лондон търсеше позиция, а с отслабването на долара инвеститорите отново започнаха да поглеждат към него като алтернативно вложение. Кюлче с незабавна доставка загуби 90 цента или 0.1% и достигна цена от 45.35 за тройунция в обедната търговия. Златото с доставка през декември се търгуваше за 45.80 за тройунция. От началото на годината цената на ценния метал е нараснала с 23%, като увеличението е за десета поредна година. Това е най-продължителното му поскъпване от 20-те години на XX век досега.

Кафето удари 13-годишен връх, като цената на сорта арабика се качи над 2 паунда в Лондон. Повишението се дължи на опасения за реколтата в Колумбия и Виетнам. Само за последните три дни на борсата в Ню Йорк цената на арабиката се вдигна с 13%.

 

12.15 часа

Доларът загуби скоростта, която беше набрал в сутрешната търговия и се върна до нивото си спрямо йената от вчера, което е най-ниското от 15 години насам. Еврото остава в силни позиции. Зелената валута остава в отстъпление поради нестихващите спекулации, че следващия месец Фед може да извърши известни корекции, които да се отразят негативно на долара.

Коментарите на Тим Гайтнър имаха краткотраен ефект, а според анализатори те не са насочени към пазарите, а към започващата утре в Сеул среща на финансовите министри на Г-20. На нея ще бъдат търсени начини да се ребалансира световната икономика и да се формират норми на валутната политика.

В предобедната търговия доларът достигна до стойност от 81.82 йени, но после върна до 80.84 йени, най-ниско ниво от 1995 г. Еврото остава в границата около 1.397 за долар, възстановявайки се от загубата до 1.3874. Търсенето на евро Азия е засилило европейската валута, посочват анализатори. Единната валута не спада въпреки изнесените данни, че и ръстът в еврозоната, подобно на този в Китай, се забавя.

Спад отбеляза британският паунд до 0.633 за долар след оповестените данни за спад от 0.2% на продажбите на дребно на Острова през септември спрямо август, което е повече от очакваното.

Петролът почти запазва стойността си от сутрешната търговия. Американският суров с доставка през декември се търгува за 82.22 за барел, а сорт „брент“ - за 83.61. Златото леко набра и достигна 1347.20 долара за тройунция.

 

8.30 часа

Доларът повиши стойността си до 81.84 йени срещу 81 йени вчера след коментарите на американския министър на финансите Тим Гайтнър, че към момента основните световни валути са в равновесно положение. По думите му не е нужно доларът да поевтинява повече спрямо еврото и йената. В резултат стойността на еврото спрямо долара се понижи с 0.6%. Спадът на йената, която все още е на 15-годишен връх спрямо долара, дръпна за кратко японския бенчмарк от негативната територия.

Коментарите на Гайтнър предизвикаха спад на цената на петрола в сутрешната търговия. Американски суров петрол с доставка през декември се понижи с 40 цента до 82.14, след като в сряда цената му се беше вдигнала с 3%. Сорт „брент“ спадна с 45 цента до 83.15.

Спад отбеляза и златото вследствие на коментарите на Гайтнър. Цената при незабавна доставка достигна 1341.75 долара за тройунция срещу 1342.45 долара в Сингапур часове по-рано и 1387.35 долара при историческия връх на 14 октомври.