* Допълнена информация

17.30 ч. българско време

 

На борсите цената на петрола се задържа около $ 57/58 за барел.

След влизането на американските пазари в търговията на електронната борса в Ню Йорк лекият петрол се търгува за $ 57.50 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент поевтинява до $ 52.15 за барел.

Така черното злато отчита за втора поредна седмица понижение, основно заради глобалното забавяне на икономическия ръст и свиването на потреблението.

Днес бяха публикувани данните от Съединените щати, според които продажбите на дребно са отчели рекордно понижение за месец октомври като резултат от тежката финансова криза.

Същевременно по обед стана ясно, че вече и технически еврозоната е навлязла в рецесия след две поредни тримесечия спад на БВП.

От друга страна очакванията ОПЕК да намали производството през ноември, след като през октомври картелът вече сви дневния добив, засега задържа още по-съществено падане на цените.

Втората извънредна среща на ОПЕК е насрочена на 29 ноември в Кайро, Египет.

На валутните пазари доларът леко се повиши към еврото до 1.2660. За скромните печалби на зелените пари допринесоха данните от Европа, че зоната е навлязла официално в рецесия. Същевременно бе отчетено забавяне на инфлацията в еврозоната. Така според анализатори един от основните аргументи на ЕЦБ против по-резките намаления на лихвите реално отслабва.

 

10.30 ч. българско време

На стоковите пазари цената на петрола след влизането на европейските пазари отново падна под $ 58 за барел.

Цената на черното злато вчера отбеляза дъно от повече от 21 месеца насам до $ 54.67 за барел, след което се повиши $ 59.96 за барел, за да се понижи за пореден път в азиатската сесия.

Колебанието на цените пък се определя изцяло от новините от последното денонощие.

Най-напред заради опасенията от свиване на икономическия растеж и очакваното намаляване на прогнозите за потреблението от Международната агенция за енергия цените се срутиха до дъното от $ 54.67 за барел. Данните на МАЕ бяха публикувани по обед, а Организацията за икономическо сътрудничество /ОИСР/ пусна прогнозата си, според която страните от общността ще навлязат в рецесия през 2009 г.

По-късно обаче стана ясно, че Организацията на страните производителки на петрол ще насрочи нова извънредна среща на картела в Кайро на 29 ноември, преди редовната през декември, като е много вероятно да бъде взето решение за намаляване на добива. Вчера анализатори споделиха, че падането на цените под $ 60 за барел със сигурност е било голям психологически удар по ОПЕК.

Снощи бяха публикувани и данните за петролните запаси в САЩ, които очаквано се повишиха с 22 000, но значително под прогнозите за 1 млн. барела.Всичко това оттласна цените от достигнатия по-рано минимум.

Днес обаче нефтът отново пое надолу заради все по-засилващите се опасения, че в държавите, които са най-големи потребители на горива търсенето пада заради кризата.

China Petroleum & Chemical Corp. която осигурява близо половината от горивата за втората по големина държава потребител на черно злато, обяви понижение на мощностите с 10% спрямо юлския рекорд.

Участниците на пазара обаче вече не изключват възможността ОПЕК да не успее да предотврати срив на цените под $ 30 барел.

Тази сутрин на електронната борса в Ню Йорк лекият петрол се котира за $ 57.70 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент пада до $ 52.54 за барел.

На валутните пазари търговията е относително спокойна, като двойката долар/евро се котира около ниво $ 1.27.

 

8.15 ч. българско време

Цената на петрола се покачи до $ 58 за барел в азиатската търговия. Причината е, че търговците се обнадеждиха след скока на глобалните пазари на акции.

Към 08:20 часа българско време лекият американски петрол се търгува за $ 58.05 за барел. Петролът сорт „брент” е на ниво от $ 53.08 за барел.

На валутните пазари еврото продължава да губи позиции спрямо долара. Двойката евро/долар е на ниво от 1.2716.