Цената на петрола продължи да се повишава в рамките на днешната сесия, като малко след отварането на борсите в Съединените Щати лекият американски петрол се котира за $ 89.23 за барел, като сутринта цената бе $ 88.81 за барел. В Лондон барел „брент” поскъпна до $ 89.61 за барел при $ 88.46 за барел тази сутрин.

За днес Организацията на страните износителки на петролопредели цена на петрола от кошницата от организацията, която вклюва 12 сорта нефт, на $ 84.81 за барел. Предишната стойност беше $ 84.87 за барел.

Цената на черното злато започна да се повишава още снощи, след като Конгресът на Съединените Щати оконачтелно одобри плана за съживяване на икономиката. Пазарът прие тази информация с нагласата, че позитивното развитие в Америка ще доведе до повишаване на поръчките, което автоматично добави над 1 долар към стойността на „черното злато”.

Днес цените на петрола допълнително се повишиха, особено в Европа, заради понижените прогнози за нефтения добив от Северно море, както и заради съобщението на Royal Dutch Shell Plc's за повреден нефтопровод в Нигерия, който може да се отрази на експорта от африканската държава. Същевременно стана ясно, че ОПЕК, на следващата си срещана 5март, може да намали добивът за да запази цените над $ 80 за барел.

Цената на златото остана практически без промяна, като се котира за $ 914 за тройунция при цена от $ 913.60 за тройунция сутринта.

* Инфомацията е актуална към 16.45 часа българско време