Стоковите пазари очакват данните за петролните запаси в Съединените щати за миналата седмица, като прогнозите на наблюдаващите пазарите са за спад с 1.5 млн. барела. Това увеличи опасенията на инвеститорите, че спадът ще съвпадне с активния сезон през лятото и повиши леко цената на "черното злато".

 

Вчера цената на петрола отбеляза значително понижение в САЩ до $ 131.31 за барел, заради стабилизирането на долара на валутните пазари и прогнозата на Международната агенция за енергия за свиване на дневното търсене на нефт.

След това цените леко се повишиха, като отчасти ръстът дойде заради по-голямото количество нефт нужен на Китай за възстановяване на щетите от земетресенията.

 

По обед на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 132.95 за барел, а в Лондон нефтът сорт „брент” достигна $ 132.77 за барел.

 

Организацията на страните износителки на петрол понижи цената на петрола от кошницата на организацията до $ 128.65 за барел от валидната за вчера стойност от $ 130.87 за барел.

 

Цената на златото отбелязва леко повишение до $ 877.20 за тройунция при $ 873 за тройунция злато снощи.