Първият работен ден от седмицата стартира с цени на петрола близки до тези от края на миналата седмица. На елеткронната борса в Ню Йорк барел лек американски петрол се котира за $ 89.60 спрямо $ 89.30 в петък вечерта при влизането на американските пазари в търговията. В Лондон барел петрол сорт „брент” се търгува за $ 89.30 без промяна спрямо петък вечер. Анализатори припомнят, че миналата седмица бе периодът на значителен спад на суровината от близо $ 9 за барел, след като миналия понеделник сесиите стартираха при нива $ 98.69 за лекия американски петрол и $ 96.39 за петролът сорт „брент”.

Играчите на борсите очакват срещата на Организацията на страните износителки на петрол, която ще се проведе през седмицата, и на която е възможно да бъде обсъдено увеличаването на двевното производство.

Златото задържа цената си на стоковите борси, като тази сутрин се търгува за $ 796 за тройунция спрямо $ 789.90 за тройунция в петък.

валутни пазари

На валутните пазари еврото се търгува под нивата от петък, като към 9.00 ч. българско време еврото се котира за $ 1.4676, което е понижение спрямо курса от края на миналата седмица, когато единната европейска валута се търгуваше за $ 1.4703.

За днес Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.4761

фондови пазари

На фондовите пазари в Азия търговията приключва разнопосочно. Ръст на индексите има в Китай, Хонк-Конг, Индонезия, Малайзия и Филипините. Спад се отчита в Южна Корея и Тайван. В Япония водещият индекс NIKKEI 225 финално затваря със спад от 0.33% до 15 628 пункта.