Финално петролът затвори със спад в цената си заради очакванията на инвеститорите петролните запаси в САЩ да задоволят поръчките и търсенето през зимата.

На електоронната борса в Ню-Йорк петролът отчете понижение от близо 2.2% до $ 88.28 за барел, а на борсата в Лондон барел петрол сорт „брент” поевтиня до $ 88.38 за барел. Вчера сутринта пазарите отвориха при котировки от $ 90.24 за барел лек американски петрол и $ 90.09 за барел „брент”.

В рамките на работната седмица петролът отчита спад от $ 1.5, след като в понеделник борсовите сесии отвориха при котировки за лекия американски петрол от $ 89.60 и $ 89.30за барел „брент”.

Реално обаче, търговията бе изключително динамична, а цените се оказаха под натиска на няколко новини и събития, сред които безспорно най-важна бе срещата на министрите на петрола на Организацията на страните износителки на петрол /ОПЕК/ в сряда. Участниците на пазара бяха концентрирали очакванията си върху решенията, които картелът щеше да вземе за евентуалното увеличаване на дневните добиви. Такова решение, според призивите на държавите големи консуматори и най-вече САЩ, щеше да отблъсне цените от опасно близкото ниво от $ 100 за барел. На 21 ноември цената „облиза” 100-те долара, като достигна $ 99.29 за барел.

Противоречивите изявления преди срещата подсказаха обаче, че интересите на отделните държави членки на ОПЕК няма да доведат до решение в полза на увеличените доставки. Най-яростни при защитаването на тезата, че добиваното количество нефт е достатъчно, бяха редовните „заподозрени” - Иран и Венецуела. Според техните министри на петрола, високите цени на пазарите се дължат изцяло на спекулации и ново повишение на производството не се налага.

Цените на петрола рано в сряда бяха около и малко над ниво за лекия американски петрол и .5 за „брент”, на фона на поскъпващите информации, че ОПЕК е по-вероятно да не промени дневният добив на нефт.

Към обяд същия ден стана ясна и очакваната новина – петролният картел реши, че няма да увеличава дневното количество добиван нефт, а следващата среща на организацията бе насрочена за 1 февруари 2008г.

Последва лека корекция нагоре на цените, но доста изненадващо при отварянето на американските борси в сряда и на следващия ден в четвърътък „черното злато” спадна до шестседмичен минимум от от $ 85.82 за барел в САЩ и $ 86.56 в Лондон.

Низходящата тендеция обаче се пречупи късно в четвъртък, заради публикуваните данните за петролните запаси в САЩ, които през миналата седмица са се понижили с 7.91 милиона барела до 305.2 милиона барела, най-големият спад от септември 2004г.

Повишението на суровината бе отчетено рано в петък до $ 90.24 на борсите в Америка и $ 90.09 на лондонската борса.

Това се очертаваха да бъдат и нивата на затваряне към 17.00ч българско време вчера. Тогава обаче „черното злато” бързо загуби около долар и половина до $ 88.82 за барел.

Златото затвори пазара късно снощи при $ 800 за тройунция спрямо $ 796 в понеделник сутринта. Движението на ценния метал през седмицата бе в рамките на $ 790 - $ 809 за тройунция.