След рекордните котировки от последните дни златото се стабилизира на цена от $ 1 230.20 за тройунция в петък. 

Петролът поевтиня с 2.3%, като контрактите за доставка през юли изгубиха $ 1.70 от цената си $ 73.78 за барел лек американски петрол. На седмична база суровината възстанови 3.1% от стойността си, след като през предходната седмица котировките се сринаха с 4%.

Пазарът на петрол е в мечо настроение след данните за продажбите на дребно, които падат с 1.2% през май. Това е първият им спад от 8 месеца насам. Влияние върху котировките оказаха още данните от Китай, където темпът на икономическия растеж се успокоява и показател за това е по-скромното увеличение на индустриалното производство с 16.5% през май и ръста на инфлацията при потребителските стоки до 3%.

Статистиката за потребителските покупки в САЩ повлия и на валутната търговия. Доларът поскъпна към еврото, японската йена и британския паунд.

Еврото спадна до $ 1.2087 спрямо $ 1.2116. Спрямо йената зелените пари поскъпнаха от ¥91.30 до ¥91.65, а спрямо британския паунд доларът отскочи до .4521. 

На седмична база обаче доларът отстъпи на основните си конкуренти, след като липсата на тревожни новини подхрани рисковия апетит на играчите. 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!