стокови пазари

За трети път в 47 годишната си история днес се срещат държавните ръководители на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в Риад, столицата на Саудитска Арабия. Почти е сигурно, че няма да бъде обсъждано увеличаване на производствените квоти на петрол, въпреки настоятелните искания на Съединените щати заради главоломното повишаване на цените на „черното злато”. Индикации за това даде още вчера изявление на министъра на петрола на Венецуела Рафаел Рамирес. Той бе категоричен, че цените се повишават заради пазарите и ОПЕК не може да направи нищо за тяхното регулиране. Евентуално обсъждане на производството може да стане едва на следващата редовна среща на ОПЕК през декември.

Въпреки това, цената на петрола не се увеличи за последното денонощие, а в сравнение с котировките при влизането на Америка в търговията снощи, дори се отчита минимален спад. Вчера сутринта барел петрол се котираше за $ 93.70-93.80 за барел, за да достигне снощи 94.40 за барел и $ 93.84 при затварянето на сесията късно снощи. Според наблюдаващи пазара, за запазване на равнищата действа изнесения доклад в САЩ за петролните запаси, който отчете увеличение до 4 седмичен максимум, което от своя страна временно свали и напрежението върху цените на петрола.

Седмичното изменение на цената обаче показва увеличение от близо $ 4, след като в понеделник петролът струваше $ 90.05 за барел.

Златото след като вчера отново започна да увеличава стойността си, като достигна $ 794.50 за тройунция, завърши търговията на ниво $ 787.00, което е значително под историческите цени достигнати през миналата седмица от $ 840 за тройунция.

валутни пазари

На валутните пазари единната европейска валута остана стабилна спрямо долара и завърши седмицата без промяна в стойността си спрямо щатският долар. В понеделник еврото отвори търговията при съотношение от $ 1.4641 за 1?. за да затвори в петък за $ 1.4662 за 1?.

За понеделник Европейската централна банка определи референтен курс спрямо долара от $ 1.4651 за 1?.

Българската народна банка фиксира долара за 1.3349 BGN за $ 1.

фондови борси

Снощи на фондовите борси в САЩ трите основни индекса регистриха минимално повишение. Индустриалният индекс DOW JONES INDUS се повиши с 0.51% до 13176 пункта, с приблизително аналогична стойност се повиши и S&P 500 до 1458 пункта, а високотехнологичният NASDAQ регистрира ръст от 0.72% до 2637 пункта. Спрямо понеделник американските индексите отчитат слаб ръст, най-вече за DOW JONES INDUS и NASDAQ COMPOSITE.

На фондовите пазари в Европа снощи индексите затвориха предимно „в червено”. В Германия DAX INDEX спадна с 0.71% до ниво 7612 пункта. В Холандия AMSTERDAM EXCHANGES INDX губи 1.32% до равнище 500 пункта. На Парижката фондова борса CAC 40 INDEX също затвори оцветен „в червено” / -0.67%/ до 5523 пункта, а във Великобритания FTSE-100 INDEX регистрира спад от 1.08% до 6291 пункта.