Премиерът Бойко Борисов подаде оставка. Това при всички случаи е лош сигнал за стабилността на българската държава. До изборите обаче остава твърде малко време, за да станат някакви значителни икономически промени, заяви пред DarikFinance.bg старши икономистът в Института за пазарна икономика Петър Ганев.

 

Какъв ще е ефектът от оставката на правителство за икономиката на страната?

 

При всички случаи, подобно събитие няма как да е от полза. Така или иначе инвестициите не се стичат всеки ден. Те са дългосрочно решение. Така че, по важно е какво ще се случи оттук нататък. Още повече, че ние сме финансово стабилни за разлика от другите европейски страни, които бяха разтърсени от политически кризи. Т.е., те имаха пожари, които трябваше да гасят – с дълговите пазари, да си финансират дефицитите.

 

Ние нямаме такива пожари да гасим. Оставката на правителството не означава задължително, че има икономически проблем, който веднага трябва да се решава, освен вътрешен социален проблем, какъвто е цената на тока.

 

Какви ще са краткосрочните последствия от оставката?

 

Най-голямо отражение ще има върху тази емисия от 800 млн. лв. Моментът, в който правителството подава оставка, едва ли е най-добрият за подобна емисия. Тъй като това ще доведе до по-висока доходност и съответно до повече лихви по новия дълг. Но за всичко останало, оставката на правителството едва ли ще има толкова голям икономически ефект.

 

Очаквате ли увеличено предизборно харчене?

 

Зависи от това, какво ще се случи до изборите. Дали ще има нов мандат /на ГЕРБ/ или ще бъде назначено някакво служебно правителство. Тоест зависи от този, който ще управлява. Но не мисля, че някой може да направи нещо значимо в рамките на два - три месеца. Съмнявам се, че ще се вземат някакви кой знае какви решения за реформи.

 

Освен това да не забравяме, че бюджетът вече е приет, както и фискалните правила. От тази гледна точка ще е трудно да развържеш кесията, без подкрепата на целия парламент, който да ти гласува нов бюджет. Има 10 фискални правила, те все пак дават някакви законови граници. Промяната на бюджета иска прекалено голям политически ресурс, какъвто в момента никоя в сила в парламента няма.

 

Тоест не очаквате някакви промени?

 

Ако има някакви промени, те няма да бъдат толкова значителни, на фона на това, което случва. Имаше вчера, доколкото разбрах, натиск от синдикатите за отпускане на няколкостотин милиона, в рамките на бюджетното ограничение. Това мисля, дори беше по-вероятно да се случи при предишното правителство. Сега везните отново се изравняват и не знаем каква ще е точно формулировката и кой ще надделее в Съвета за тристранно сътрудничество.

 

Не е ясно и как ще се развият нещата по отношение на цената на тока и дали ДКЕВР ще продължи да се съобрази с решения, оповестени вчера.