Оставката на Дянков е политически, а не икономически проблем, коментира пред DarikFinance.bg икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

 

По думите му „такива неща се случват постоянно по света“. Така че тази новина няма да повлияе на инвестиционния климат и бъдещите решения за инвестиции в страната.

 

По-скоро ще има влияние върху досега направените вложения, тъй като инвеститорите са имали дадени очаквания за поведението на правителството и ще бъдат притеснени от евентуално засилване на популизма. Това е основното опасение на „здравомислещите“ хора в България.

 

Оставката идва след протести срещу електроразпределителните дружества и приказки за тяхната национализация, но не това е причината за нея.

 

Трябваше да се намерят едни пари, които реално ги нямаше в бюджета“, посочи Ганев. Оставката е следствие от чисто финансов проблем – субсидиите за зърнопроизводителите. Тоест натискът да се платят едни пари на дадена група хора.

 

Оттук, според Ганев, възниква въпросът дали тази схема на даване на парите на всички на дадена група хора е най-добрата за развитието на българската икономика.