От ТБ Първа инвестиционна банка АД заклеймиха като спекулации тиражираната в медиите информация, че най-вероятно един от собствениците на банката е придобил пътностроителния бизнес на Васил Божков в ПСТ холдинг.

Тя бе публикувана първо от Mediapool, а подобни слухове на пазара провери през месец март и DarikFinance.bg. Тогава от пресцентъра на Холдинг пътища АД отказаха да отговорят на въпроса дали Васил Божков окончателно се е разделил с пътностроителния си бизнес, като казаха, че "не коментират търговските взаимоотношения на компанията".

В днешното съобщение до инвеститорите от ПИБ декларират, че са обслужваща банка на ПСТ холдинг и го кредитират и подпомагат, включително чрез издаването на банкови гаранции. Така то разполага с финансов ресурс за доизграждане на лот 4 от автомагистрала Тракия без рискове от закъснения от зададения срок.

В качеството си на финансираща банка, ПИБ осъществява контрол по изпълнение на проектите и задълженията от страна на кредитополучателите, пише още в съобщение от институцията.

Холдинг Пътища АД и свързаните с него компании са изпълнители на редица проекти по рехабилитацията и строителството на участъци от републиканската пътна мрежа. Сред поръчките е и Лот 4 от Автомагистрала Тракия от Ямбол до Карнобат, за която вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева констатира още в първите дни на поста, че се наблюдава забавяне и е необходима пълна мобилизация за завършване на трасето до края на юни.

Според Mediapool сделката по продажба на ПСТ Холдинг е извършена именно през месец март, като за целта е ползван заем от 40 млн. лв. , отпуснат от ПИБ.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!