Малката пица е разпределена правилно. Това каза Димитър Главчев от ГЕРБ, зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание в предаването "Седмицата" на Дарик радио. При разпределението са взети под внимание приоритетите, които са залегнали в програмата на партия ГЕРБ – образование, здравеопазване, екология, инфраструктура, допълни той. При положение, че пицата е малка, е нормално и парите да са по-малко. Хубаво е, че има пица, можеше и да е геврек, каза Главчев.

Според Валентин Стоянов, икономически експерт от Синята коалиция, бюджетът е сравнително реалистично подготвен, още повече в условията на криза. Най-вероятно ще е и балансиран, което го отличава от практиката през последните 7-8 години, каза той.

Пицата е разпределена по единствения възможен начин, каза Павел Шопов от Атака. Да, всички са недоволни, но това е въпрос на реализъм. Сега пари няма, но все пак всички получават, докато по-рано пари имаше, но те не се разпределяха, допълни той.

Досегашният министър на финансите Пламен Орешарски каза, че от вчера чете бюджета и търси добрите страни, защото сериозният анализ започва с това, а след това се минава към критики. Засега обаче той не е открил добри страни. Парите никога не са падали от небето. Бюджетът е с дефицит от 1% и с отворени опции да се правят още дефицити. Разочарован съм от това. Не знам и доколко е конституционно. Трябва да се ограничи степента, до която може да расте този дефицит, каза Орешарски.

Допустимо е дефицитът да бъде 3%, за да изпълним показателите за влизане в еврозоната, коментира Главчев. Няма да се допусне по-голям дефицит. Няма да се стигне до повече от 1–1.5% дефицит и това е буфер за най-чувствителните зони, посочи той.