До седмица-две в страната предстои пик на грипната епидемия. От днес грипна епидемия е обявена в София. Прекратени са учебните занятия във всички столични училища от 24 януари до 28 януари. В грипна ваканция са и учениците в област Пазарджик и в Плевен.

По последни данни около 30% от изследваните болни в София са с изолиран грипен вирус A(H1N1).

10-12 области в страната са около прага на епидемичната обстановка, това каза в интервю за Дарик радио проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

„Грипна епидемия е обявена в област Благоевград, Пазарджик, Плевен, София и Софийска област. Висока е заболяемостта в някои общини във Видин и Кюстендил, където също така има училища с грипна ваканция. Средно за страната заболяемостта е доста висока. Тя се доближава до епидемичния праг и вероятно до края на тази седмица, включително и утрешния ден, ще го достигне", добави Кожухарова.

Тя добави, че и през следващата седмица ще продължат да се увеличават областите, в които се разпространява грипната епидемия, като пикът й предстои до една-две седмици.

Проф. Мира Кожухарова посъветва хората, които се чувстват сериозно болни, а всички онези, които не са толкова зле, но поради някакви причини при тях може да се допусне по-тежко протичане на грипа - хора с хронични заболявания, бременните жени, тези групи от хора веднага да се обърнат към своя личен лекар. „Това е свързано и с възможността не само за ранно поставяне на диагноза, но за вземане на компетентно медицинско решение - дали е необходимо лечение с антивирусни препарати и ако такова е необходимо, личните лекари разполагат с такива препарати и могат да ги дават напълно безплатно на пациентите си", уточни проф. Кожухарова.