Глобалната икономика и пазарите остават в риск през 2012 година. Виждането е на финансиста Бил Грос, който ръководи най-големият в света фонд, инвестиращ в облигации Pacific Investment Management Co. или PIMCO. В интервю за Блумбърг Бил Грос посочи, че заради икономическата несигурност и оставащия риск, апетитът за американски ДЦК ще продължи да е силен и през тази година.

Банките в САЩ трябва да редуцират рисковите залози, които са направили, като от 18 - 20 пъти ливъридж в момента, те трябва да намалят съотношението на капитала, с който играят спрямо очакваните резултати до 8:1 или 9:1. В противен случай рискът в системата остава твърде голям, смята Грос.

Освен с думи, той демонстрира увереност, в това, за което говори, и с дела. През декември една от управляваните от него компании е увеличила експозициите си към американски ДЦК до 30%. Щатският дълг е сигурна инвестиция за момент като този, в който все още не знаем на къде ще тръгне глобалната икономика - към инфлация или дефлация. Когато се появят и първите сигнали, ще можем да погледнем и в други посоки, но засега американските облигации са най-добрата алтернатива, смята Грос.

Ние не рекламираме 30-годишните ДЦК. Останалите инструменти като 5 и 10-годишните съкровищни ценни книжа също са атрактивна възможност в момента, казва шефът на PIMCO. Ние купуваме с очакването, че през тази година икономиката на САЩ ще нарасне с 2%. В същото време политиката на Европейската централна банка показва, че към банките в еврозоната ще продължат да текат реки от ликвидност.