Двама мъже на по 35 и 34 години са задържани в Нови пазар при спецакция на „БОП"-Шумен за лихварство, информират от пресцентъра на шуменската полиция. Акцията е осъществена успешно след продължило половин година наблюдение на незаконната дейност, извършвана от двамата. В хода на операцията антимафиоти, със съдействието на служители на  "Специализирани полицейски сили" и полицаи от  Нови пазар претърсили домовете на двамата, както и заложната къща, която притежават в съдружие.

Иззети са списъци с описани месечните вноски на длъжниците, множество дебитни карти, записи на заповеди, счетоводни и касови документи на управляваната от двамата заложна къща, както и сумата от около 15 000 лв. При обиск от 34-годишния мъж са иззети други дебитни карти на негови длъжници, заедно с ПИН кодовете и имената на получилите заеми. Установено е, че двамата са отпускали кредити срещу месечна лихва от 10 до 40%. Задържаните предлагали и заем за няколко дни, като налагали 1% лихва на 24 часа. По първоначални данни над 50 души са пострадали от престъпната дейност на двамата, осъществявана в Нови пазар, Каспичан и Провадия. Техни жертви са предимно хора в затруднено материално положение.

Лихварите са оставени в ареста за 24 часа. Образувано е досъдебно производство за незаконна лихварска дейност, предвиденото наказание е затвор от 5 до 10 години и глоба от 5 до 10 000 лв., като съдът може да постанови и конфискация на част или цялото имущество на извършителите.

Извършват се разпити на свидетели, пред съдия, действията се осъществяват под надзора на шуменската окръжна прокуратура.

Информацията е на Красимир Кънчев