Американското правителство, което планира да изкупи лошите кредити от банките ще ограби американските данъкоплатци като ги изложи на твърде голям риск. Планът няма как да сработи в ситуация на икономическа криза като сегашната. Това заяви носителят на нобелова награда Джоузеф Стиглиц.

Планът на министъра на финансите на САЩ има много пробойни, допълни икономиста. Тимъти Гайтнър планира да изкупи лоши кредити на стойност $ 1 млрд.

Правителството използва данъкоплатците за гаранти срещу риска от обезценяване на тези активи. Откровено, това е равносилно на обир на обикновените американци. Не мисля, че планът ще подейства, защото ще има прекалено много недоволни от това, че на гърба на американците ще тежат всички тези загуби на институциите, допълни Стиглиц, като продължи: Дори и банките да бъдат изчистени от тези лоши кредити, възможностите пред икономиката ще останат лоши, което ще възпре банките да отпускат свежи пари, доакто по-високите данъци ще притиснат американските потребители да свият дори повече разходите си.

Въпреки това президентът Барак Обама заяви, че този план е критичен за икономическото възстановяване на страната. CNBC