След Нова година сметката за такси ще може да се плаща и през мобилния телефон. Това става възможно благодарение на новото мобилно приложение CellumPay, което позволява разплащания от разстояние през GSM-а.

В началото на следващата година столичани вече ще могат да забравят за неудобните ситуации с таксиметрови шофьори, които не могат да върнат ресто.

Чрез CellumPay клиентите на зелените екотаксита в София ще заплащат сметките си чрез специален QR код. Той ще бъде поставен на таблото на автомобила.

Единственото, което клиентът трябва да направи, е да сканира QR кода с мобилния си телефон, след което да въведе 6-знаковия си личен ПИН код и да натисне бутона за поръчката. Така плащането мигновено е отразено на мобилния апарат, а шофьорът получава съобщение от централата на компанията за получена трансакция.

Предварителните тестове, които извършихме, показват, че цялата процедура отнема около 5 секунди, заяви изпълнителният директор на „Целум България” Владимир Буюклиев. Подготвили сме и възможност за оставяне на бакшиш на водача, ако клиентът е доволен от предоставената таксиметрова услуга, уточниха от компанията.

Приложението CellumPay вече е достъпно на българския пазар и всеки притежател на смартфон може да го изтегли безплатно независимо от вида на банковата карта, с която разполага. Процесът на регистрация е максимално улеснен и става само от телефона.

На този етап клиентите на иновативната услуга могат да заплащат сметките си към „Виваком” и „Софийска вода”, да пазаруват от интернет книжарница, да поръчат храна за дома и офиса, както и да заплатят куриерски услуги.

„Виваком” е и първият телеком в страната, който предоставя иновативната услуга на абонатите си. Те ще могат директно през мобилния си телефон да плащат задълженията си към оператора, да зареждат предплатени карти, да плащат битови сметки и да купуват стоки от интернет.

След Нова година „Целум България” ще разшири двойно мрежата си от търговски партньори, като освен досегашните услуги потребителите на приложението ще могат да купуват

билети за концерти директно от уличен билборд

техника, дрехи, ваканции и други.

„Стартираме със 7 търговски партньори, целта е до края на първата ни година в България те да станат поне 20. Надявам се, че след 1 година ще можем да кажем, че сме надхвърлили с 200% тази цел”, заяви Клара Добрев, член на борда на директорите на „Целум България”.

Компанията е съвместно дружество на Корпоративна търговска банка (КТБ), „Велдер Консулт” и унгарската Cellum Global, а България е едва втората страна в света, в която навлиза уникалната технология.